Повече пари за здравето на столичани догодина

Повече пари за здравето на столичани догодина
A A+ A++ A

В бюджета на Столична община за следващата година са предвидени повече средства за здравеопазване и за социални дейности. Това заяви Дончо Барбалов, който изпълнява функциите на зам.-кмет по здравеопазване на София.

Отделените за здравеопазване пари са 36.81 млн. лева, а за социални дейности - над 32.23 млн. лева. Общият брой пациенти на общинските болници за една година са около 70 хиляди души, стана ясно от презентацията му. По тези две пера основно приходите идват по няколко направления - многопрофилните болници, специализираните лечебни заведения, както и от акушеро-гинекологичните болници.

Относно значението на общинските болници, Барбалов заяви, че единствените болници, които лекуват бездомни хора, както и такива, които са в затруднено положение, са те и затова осигуряват важна социална функция.

Колкото до Скрининговата програма за превенция на рак на млечната жлеза, Барбалов каза, че са прегледани 5 479 жени. Злокачествени образувания са открити при 28 от тях. Според него програмата е успешна и ще продължи и през следващата година.

Зам.-кметът по социални дейности на Столичната община Албена Атанасова отбеляза, че от предвидените в бюджета пари за това перо, около 1 млн. лева ще бъдат отделени за дофинансиране на социални услуги. Атанасова заяви и, че продължава общинската програма "Асистент за независим живот". Бюджетът на програмата ще се запази без промяна. Около хиляда души ще могат да се възползват от асистентските услуги на програмата.

По проектите на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за административните райони ще бъдат закупени около 15-20 буса за превоз на хора с увреждания, посочи също Атанасова.

#Столична община #здравеопазване #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници