Австрия: По-добре България да изчака с Шенген

Австрия: По-добре България да изчака с Шенген
A A+ A++ A

Заради очакваните промени в Шенгенското споразумение, на този етап е добре България да изчака с поставянето на въпроса за присъединяването й към зоната, свободна от граничен контрол, препоръча австрийският посланик Роланд Хаузер пред БНР.

Шенгенското споразумение в момента е подложено на сериозно изпитание, посочи дипломатът. В рамките на Шенгенската зона се издигат огради, въведен е отново контролът по границите. Европейската комисия сериозно обмисля промени в тази насока.

"Така че не смятам, че сега е моментът за България да настоява за това членство. Бъдещето на Шенгенското споразумение не е ясно, но със сигурност ще претърпи сериозни промени", убеден е Хаузер.

Когато се очертаие новата рамка на Шенген, България ще може да постави своето членство на дневен ред. Тогава Австрия ще подкрепи България, каза посланикът.

По думите на Хаузер нито една страна, засегната от бежанската вълна, не е в състояния да се справи сама с проблема. Може да има само общоевропейско решение, а това означава солидарност.

Идеята на Австрия като една сравнително малка страна, но която внася по-голяма сума в бюджета на Европейския съюз (ЕС), отколкото получава като субсидии, е чрез конкретната инициатива за прием на бежанци от Турция да апелира към основната ценност на ЕС – солидарността.

Бежанската вълна не може да продължава да приижда с това темпо – изходът от тази ситуация преминава през разрешаването на конфликта в Сирия и Ирак, който естествено ще отнеме време, но минава и през изграждането на зони за сигурност, на горещи точки за първична регистрация на бежанците и тяхното разпределение , както и през сигурна защита на външните граници на ЕС, подчерта дипломатът.

 

#Роланд Хаузер #Шенген #бежанската вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"