Съветът за сигурност на ООН подкрепи мирния план за Сирия

Съветът за сигурност на ООН подкрепи мирния план за Сирия
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция в подкрепа на мирен план за Сирия, предвиждащ властите и опозицията да започнат преговори идния месец. Ройтерс определя текста като рядка проява на единодушие между великите сили.

Конфликтът в близкоизточната държава вече отне живота на над четвърт милион души, отбелязва агенцията. 

Резолюцията призовава генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да събере страните в сирийския конфликт още в началото на януари на мирни преговори. Предвидено е до шест месеца след това да бъде установено управление, включващо всички групи, което да не е доминирано от никоя религиозна общност, както и да бъде договорен график за изготвяне на нова конституция. Свободни и честни избори трябва да бъдат произведени под надзора на ООН до 18 месеца след приемането на основния закон.

В резолюцията не се споменава и най-спорният въпрос, който е основна спънка пред дипломатическите усилия за решаване на конфликта - политическото бъдеще на сирийския президент Башар Асад. Тя се ограничава да до фразата: "сирийският народ ще реши бъдещето на Сирия".

Американският държавен секретар Джон Кери призна след гласуването, че остават остри разногласия за политическото бъдеще на Асад.

Междувременно президентът Барак Обама заяви, че при решаването на конфликта в Сирия е необходимо да бъдат взети предвид интересите и на Русия и Иран, както и да бъде защитено алауитското малцинство, към което принадлежи сирийският президент. Американският президент подчерта, че Башар Асад е загубил своята легитимност "в очите на повечето от своите сънародници" и трябва да се оттегли.

#Сирия #Съветът за сигурност #Барак Обама #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"