ЕК ще помага на държавите, които искат да развиват ядрена енергетика

ЕК ще помага на държавите, които искат да развиват ядрена енергетика
A A+ A++ A

Еврокомисията трябва да създаде благоприятна рамка за държавите-членки, които искат да развиват ядрена енергетика - тази препоръка е записана в проектодоклада на европарламента за развитието на Европейския енергиен съюз, съобщи евродепутатът Владимир Уручев пред БНР.

27 процента от тока в Евросъюза се произвежда в атомни централи. Половината от цялата електроенергия от нисковъглеродни източници идва от ядрените мощности. Това е и една от причините за пръв път в доклад на Европейския парламент думата ядрена енергетика не само да не бъде изтрита, но и да се спомене няколко пъти, казва Владимир Уручев.

Европейският парламент признава, че макар и някои държави-членки да се отказват от ядрена енергия, други искат да я продължават, и призовава Европейската комисия да гарантира осигуряването от страна на Европейския съюз на благоприятна рамка за тези държави-членки, които желаят да развият нова ядрена енергетика. Това си е почти революционно в промените във вижданията на Европейския парламент, изтъква евродепутатът.

Владимир Уручев допълни, че ядрена енергетика ще има още дълго време, тъй като тя е базова енергия. Центърът обаче няма да е Европа, а Китай и другите бързо развиващи се страни.

 

#Владимир Уручев #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"