Над 5 млн. лв. глоби за еконарушения през 2015 г.

Над 5 млн. лв. глоби за еконарушения през 2015 г.
A A+ A++ A

Над 5 млн. лв. са санкции за нарушаване на екологичното законодателство, наложени през 2015 г. от 16-те регионални екоинспекции към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.  Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на заключителна пресконференция за дейността на ведомството през отминаващата година.  

Значителна част от тези средства - 1,750 млн. лв., са постъпили в общините и трябва да бъдат изразходвани за екологични проекти.  

„Основната ни цел бе да подобрим ефективността на проверките. Затова засилихме работата на инспекциите по околна среда и водите. Въведохме ротационния принцип на работа, както и денонощен телефон за подаване на сигнали от граждани. Подобрихме също комуникацията и координацията с другите институции“, каза Василева.

Така до този момент от 16-те регионални екоинспекции са извършени 20 620 проверки в 19 499 обекта.  За установени нарушения и несъответствия са съставени 965 акта и са издадени 1049 наказателни постановления.

Спрени са замърсяващи производства – сред тях е една от инсталациите на завода за авточасти „Монтюпе“ в Русе, инсталация за птича тор в Карнобат, инсталация за дървени въглища в Златарица, пиролизна инсталация за гумен гранулат в Стара Загора и други.

На „зеления“ телефон и по електронната поща в министерството са приети и обработени 2652 сигнала, като при получаването им се действа своевременно.


#санкции #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници