Сотир Цацаров: КС трябва да обяви несъответствие на текстове от Закона за МВР

Сотир Цацаров: КС трябва да обяви несъответствие на текстове от Закона за МВР
A A+ A++ A

 Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Конституционния съд искане да обяви несъответствие на чл. 95 а ал.1 и 2 от Закона за МВР с общопризнати норми на международното право и с разпоредби на международните договори, по които България е страна.

Тези норми не са съответни на чл. 5 т.1 б. "е" и т.4 от Конвенцията за защита правата и основните свободи (КЗПЧОС) и чл. 9 т.1 и т.4 от Международния пакт за граждански и политически права, съобщиха от прокуратурата.

С разпоредбата на чл. 95 а от ЗМВР е предвидена възможност с разрешение на прокурор полицейските органи да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване на пълнолетни лица. Срокът на престой е до 30 денонощия, в зависимост от времето, необходимо за настаняването на лицата в болници, интернати, домове за стари хора и инвалиди или за поставянето им под запрещение.

"По своите характеристики принудителното настаняване на посочените категории пълнолетни лица в съответни институции, без правото да ги напускат по собствена воля, се приравнява на лишаване от свобода по смисъла на КЗПЧОС. Нормата на чл. 95а от ЗМВР не само не включва съдебен контрол във фактическия състав по вземане на решението за настаняване, но и не предвижда каквато и да е форма на съдебен контрол относно законността на задържането през цялото му времетраене. Неосигуряването от вътрешното право на достъпно и ефикасно средство за атакуване пред съд на решението на административен орган за налагане на мярка, която носи белезите на лишаване от свобода, както и на основанията, тя да продължава до пределите на предвидения срок, води но нарушаване на правото по чл. 5 т.4 КЗПЧОС", се сочи в искането на главния прокурор.

#КС #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници