Ръст на проверките с 15% отчита Главна инспекция по труда

Ръст на проверките с 15% отчита Главна инспекция по труда
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заетост като инспектори осигури Главна инспекция по труда на 65 служители, започнали стажа си в Агенцията като асистенти по проект BG051PO001 - 6.1.07 „Подобряване контрола на труда”, по който бяха осигурени 110 работни места.

Благодарение на помощта от асистентите стана възможно и увеличението на броя на проверките, като и на обхвата на обектите на контрол, спрямо базисната 2010 г. Ръстът на проверките е средно с 15%, като пикът е отчетен през 2012 г., когато те са били с над 20% повече. Увеличение с 10% е отчетено и при предприятията, посетени за първи път от инспектори.

Проектът се изпълнява във всички 28 области на страната. Стартира през юни 2011 г. и приключва през декември 2015 г. Общият му бюджет е 3 838 125 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013 г.” на Министерството на труда и социалната политика, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Основната цел по проекта е повишаване качеството на работа на ИА ГИТ и гарантиране на ефективното прилагане на трудовото законодателство чрез реорганизация на дейността на Инспекцията по труда, съобразно подходящи добри практики на други държави - членки на Европейския съюз, както и осигуряване на непрекъснатост и задълбоченост на упражнявания от органите на Главна инспекция по труда контрол.

Повече инспекторски ресурс е бил предназначен за извършване на проверки, което е предпоставка за повишаване на разкриваемостта на нарушенията. Беше осигурено поддържащо и надграждащо обучение на 460 служители от специализираната администрация на ИА ГИТ. Това, както и създадената банка с обучени кадри, на които беше осигурена постоянна заетост като инспектори, гарантира устойчивостта на проекта.

#работни места #работа #инспектори #проект #ГИТ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници