Доган: Подкрепата на Турция срещу Русия беше гаф

Доган: Подкрепата на Турция срещу Русия беше гаф
A A+ A++ A

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган нарече гаф декларацията на партията в подкрепа на Турция по повод на инцидента със сваления руски бомбардировач. В речта си пред елита на движението на 17 декември той декларира, че няма да се връща в политиката, но и няма да е "пасивен съзерцател".

"Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде насериозно съм се приел като пасивен съзерцател", отбеляза Доган.

Пресцентърът на ДПС разпространи пълния текст на словото на почетния председател по случай настъпването на Новата година и парира тълкувания по преразказ, като това на бившия член на ръководството Осман Октай, който каза, че Доган подготвя смяна на ръководството на ДПС. 

"Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намираме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза", сочи Доган. "Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция", предлага той, преди да изрази категоричното си мнение: "За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан".

"Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък...", разсъждава почетният председател на ДПС.

Друго ключово заключение: "ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…".

"Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства, господа. Много пъти сме говорили за това. При една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства. Много важно! Но затова трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст", заявява Доган.

В анализ на световните тенденции, оценката му е, че сме свидетели на "прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред".

#Ахмед Доган #Русия #Турция #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници