Откриват на Богоявление параклиса "Св. Йоан Рилски" в Антарктида

Откриват на Богоявление параклиса "Св. Йоан Рилски" в Антарктида
A A+ A++ A

Група, водена от проф. Христо Пимпирев, се отправя тази вечер на 24-та българска антарктическа експедиция. Наред с научната програма участниците ще открият на Богоявление завършения наскоро православен параклис "Св. Йоан Рилски" в българската полярна база "Св. Климент Охридски".

Дни преди заминаването Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" молебен за българските антарктици, които тръгват на поредната си изследователска мисия на ледения континент.

Ръководителят на българския екип проф. Христо Пимпирев съобщи, че православният храм "Св. Иван Рилски", чийто градеж започна през 2003 г., вече е готов, но все още не е осветен. Предстои довършването и на иконописването в храма, дело на художничката Ганка Павлова.



В словото си митрополит Антоний отбеляза, че работата на учените в такива условия е пълна с предизвикателства, изисква много жертви и е свидетелство за силата на Божията повеля към човека да изследва тайните на сътворения от Него свят. Той изрази надежда и готовност да извърши освещаването на антарктическия храм, ако има съгласието и благословението на Св. Синод на БПЦ.

Антарктическият екип преодолява огромното разстояние, сменяйки няколко самолета и различни плавателни съдове. С полет до Ушуая,най-южния град на света, изследователите минават първата отсечка.

Двама геолози от Софийския университет ще работят на полуостров Байърс, на остров Ливингстън. Експедицията ще търси вкаменелости от динозаври от периода на юра и креда и ще картографира до март 2016 година остров Ливингстън на Антарктида, където е българската полярна база.

Ето какво разказа проф. Христо Пимпирев преди заминаването пред БНР:

"Заминаваме 8 души до най-южния град на света, град Ушуая, където очакваме испанският кораб "Есперидес“, който ще остави група от българските антарктици. Десетина дена преди мен замина един много силен картографски-геодезичен екип, чиято основна цел е да направи карта на малко проучени части. На остров Ливингстън бяха заснети доста неизследвани територии, така че резултатите, които ще се получат, ще бъдат за мен принос в картографията на Антарктида.

С двама млади асистенти от геоложкия институт ще се изследват и полезните изкопаеми.

Антарктида е много богата на полезни изкопаеми. Освен това ще търсим и вкаменелости от юрския и кредния период, защото този континент не винаги в геоложката история е бил в лед и сняг. Там са расли и тропични гори, имало е и динозаври. Това, което намерим, може да са действително някакви нови видове за науката. Ще продължат изследваният по изменението на климата".

Полярните региони, най-вече Антарктида са най-чувствителни на климатичните промени, посочи още проф. Пимпирев, а данните сочат, че Западна Антарктида се затопля, ледниците се топят, нивото на световния океан се повишава.

 

#Антарктида #проф. Христо Пимпирев #митрополит Антоний

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници