Световната банка: Нови финансови сътресения заплашват глобалната икономика

Световната банка: Нови финансови сътресения заплашват глобалната икономика
A A+ A++ A

Световната банка предупреждава в свой доклад, че съществува значителен риск световната икономика да бъде атакувана от "перфектната буря" през 2016 г. Според експертите синхронизираното забавяне на най-големите развиващи се пазари може да се интензифицира от нови финансови сътресения.

Поради вероятността Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (така наречените икономики от групата BRICS) да се сблъскат едновременно с проблеми, това би поставило пред риск шансовете за икономически подем в растежа през започналата година. В доклада се допълва, че въздействието може да бъде засилено от финансова криза като тази, която се задейства през 2013 г. от обявеното от Федералния резерв на САЩ намерение за намаляване на стимулите, които тогава той предоставяше на американската икономика. В своя доклад „Глобални икономически перспективи“ СБ констатира, че оживлението през 2015 г. не е успяло да достигне очакваните нива. Това е пета поредна година, в която растежът изостава от прогнозите, правени от базираната във Вашингтон световна финансова институция, даваща заеми на най-бедните страни. Банката съобщи, че растежът е забавил до 2,4% през 2015 г. от 2,6% през 2014 г., но добави, че по-силно представяне в развитите страни следва да доведе до ръст 2,9% през тази година. "Рискове за влошаване доминират и са станали още по-центрирани върху нововъзникващите и развиващите се страни", гласи докладът.

Банката прогнозира, че рецесията в Бразилия и Русия ще достигне дъното през 2016 г., че Китай ще изпита само слабо забавяне на растежа от 6,9% до 6,7% и че Индия ще продължи да се развива с бързи темпове. В доклада също така се казва, че повечето от най-големите нововъзникващи пазарни икономики се забавят. Резки спадове в цените на стоките за широко потребление унилата световна търговия, по-слабите капиталови потоци и валутният натиск се комбинираха миналата година, за да се образува "особено трудна външна среда за износителите на стоки", където е настъпило повечето от забавянето на растежа.

#световна икономика #Световната банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници