Тодор Танев: Няма да продадем образованието си на търговците

Тодор Танев: Няма да продадем образованието си на търговците
A A+ A++ A

"Каквото и да ни мъчат на шиш - ние няма да го дадем, няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на 2-ма, 3-ма търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук. Няма някой у нас, който да иска това безобразие", заяви образователният министър Тодор Танев в приветствието си към участниците в националната конференция на тема: "Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор".

На форума бяха председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на фондация „Конрад Аденауер” и на различни държавни структури, много учители. Обичам Добруджа, обичам всяка педя земя, радва ме това, което видя да избуява на българската земя, започна приветствието си емоционално министърът. И продължи: болеше ме, когато преди 20 г. гледах угари в България. За съжаление, животновъдството не се вдигна на равнището, което беше някога, но поне някъде вървят нещата. Имаме разкъсвания, арендатори, които имат по 40 хил. дка обработваема площ и са принудени да пращат свои работници в чужбина, за да получат там необходимата квалификация… с екран отпред, а не толкова- с кормило. И не върви вече да се говори къде е стартовият мотор на трактор „Беларус”- това вече го няма никъде, подчерта Тодор Танев. За съжаление, има добри образци, но продължава една инерция във все повече ставащото слабо ниво, което някога може да е било добро, … когато съм бил дете. Заради тези разминавания се събираме и тук, в момента. Първото нещо, което е много важно от страна на МОН е добрата традиция на връзки с Министерството на земеделието, които трябва да продължат, каза министърът. Имаме добро сътрудничество, особено сега, когато имаме планове за определени реформи. Второ, ще се наложи, според нас, оптимизация на мрежата от тези училища- на някои места има натрупване, в което се появява въпросът за мъртвите души, за неефективността. Ще го кажа художествено- ако един оркестър с добри цигулари чака да стане 12 ч. през нощта, за да получат музикантите някакви пари за нощни записи, и си сложат цигулките малко по-ниско от рамото, ей тук, на пъпа, това няма да звучи добре. Има го този момент, когато си отчаян от това, че имаш малко ученици, да гледаш вече други неща, а не доброто им образование. Оптимизацията не е нищо толкова фатално и страшно при условие, че е направена с много добро изчисление, с добър бизнес план по места, не под диктата на министерството, а на местния бизнес, на местното учителство, на местните регионални инспекторати. Това е неминуемо и трябва да се направи, препоръча Танев. Друго важно нещо е българско и качествено образование, а не взаимствано отнякъде. Знаете какво направи Монсанто в Индия- генетично обработените семена могат да бъдат посаждани само 1 година.

Те, обаче, заразяват с опрашване околните територии, тъй че трябва да се купува от Монсанто всяка година. И това, което се купува никой не е доказал, че е най-доброто, посочи министърът. Аз съм против този вид бизнес подход към най-важното, което имаме- най-дълбокият плодороден слой.

 

#Тодор Танев #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »