Замина последната българска антарктическа експедиция

Замина последната българска антарктическа експедиция
A A+ A++ A

На 12 януари с полет през Буенос Айрес за Пунта Аренас (Чили) заминава последната група от 24-та Българска антарктическа експедиция. Тя се състои от осем души, които ще се присъединят към колегите си на остров Ливингстън на 17 януари.

В състава й са включени и двама журналисти от Нова телевизия, които ще отразят живота и работата на българските антарктици, съобщиха от антарктическия клуб.

Преди отпътуването на групата за Антарктида Гергана Лаптева и Драгомир Матеев от Българския антарктически институт (БАИ) ще участват в конференция на тема „Антарктически диалози Чили-България: изкуство и култура"по покана на Чилийския антарктически институт (INACH) и Паола Весани, скулптор от Университета Магелан.

Събитието ще се състои на 15 януари, като сутринта ще бъде открита изложба в творческа работилница „Галерията” (Avda. Colón 511) на наградените работи от конкурса „Еко Антарктида” на учениците от Художествената гимназия „Илия Петров”, които бяха показани през месец ноември в Софийския университет. След това конференцията ще продължи със слово на Директора на Чилийския антарктически институт и Регионалният директор на Съвета по културата и изкуствата на Чили, Гонсало Баскунян. Гергана Лаптева ще представи културната дейност и художествените изяви на Българския антарктически институт за привличане на общественото внимание към проблемите на екологията и ефекта от климатичните промени на Ледения континент. Паола Весани ще покаже постиженията на чилийското изкуство в Антарктида, а заедно с д-р Оскар Бариентос, писател и преподавател в Университета Магелан ще представят най-новия си проект „Антарктически бестиарий”.

След Пунта Аренас наградените творби ще бъдат показани в уникална по рода си изложба на Българската база „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън.

Чрез тези художествени изяви организаторите и участниците в конференцията се надяват проблема за опазване на природата на Ледения континент да достигне до повече хора и всеки един от нас да се замисли с какво би могъл да помогне за запазване на уникалните екосистеми в Антарктида.

#Антарктида #експедиция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници