Учени от САЩ изобретиха по-качествена крушка от LED

Учени от САЩ изобретиха по-качествена крушка от LED
A A+ A++ A

Откакто Европейския съюз (ЕС) ограничи продажбата на традиционните лампи с нажежаема жичка, потребителите се оплакват от недостатъците на енергийно ефективните им заместители. Болнично бялата свелина на светоизлъчващите диоди (LEDs) кара мнозина да изпитват носталгия по яркото, топло сияние на крушките. Учени в САЩ смятат, че са намерили начин да върнат към живот крушките с нажежаема жичка.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са доказали, че чрез обвиване на жичката със специална кристална структура могат да отразят обратно енергията, която се губи под формата на топлина, като при това светлината е в състояние да премине. Изследователите наричат метода “рециклиране на светлина”, тъй като енергията, която обикновено се отделя във въздуха, се насочва обратно към жичката, където генерира нова светлина. “Рециклираме енергията, която иначе се губи,” казва проф. Марин Солджачич.

Ефективността на обикновените крушки е едва пет процента, като 95 на сто от енергията се губи в атмосферата. За сравнение, LED или флуоресцентните лампи имат приблизително 14 процента ефективност. Учените смятат, че новата крушка би могла да достигне нива на ефективност 40 процента.

Първата комерсиална крушка с нажежаема жичка е патентована от Томас Едисън преди повече от 130 години. Тя функционира чрез загряване на тънка волфрамова жичка до температури от около 2700 градуса по Целзий. Тази гореща жичка излъчва широк спектър от светлина, благодарение на което цветовете изглеждат по-реалистични.

#LED #САЩ #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници