Ерозията на богатството на средната класа от климатичните промени е глобална заплаха

Ерозията на богатството на средната класа от климатичните промени е глобална заплаха
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Ерозията на богатството сред средната класа по света заради климатичните промени е заплаха за икономическата и социалната стабилност, което може да пришпори нейните 1 млрд. членове да настояват за действия относно глобалното затопляне, пише Меган Роулинг в анализ за Ройтерс, като се позовава на проучване на швейцарската банка UBS.

В изследването на потреблението на средната класа в 215 града по света, анализаторите на UBS са установили, че приоритетите за разходите са били забележимо различни в градове, които са изложени на най-голяма опасност от изменението на климата, като Лос Анджелис, Токио и Шанхай.

В тези градове, изложени на най-голяма опасност, средната класа е харчила между 0,6 и 0,8 процента повече за жилища и всичко свързано с тях в сравнение със средния показател за съответните страни, и по-малко за луксозни стоки, забавления и стоки за дълготрайна употреба.

Докладът подчертава, че домакинствата от средната класа вече променят своя начин на живот в градовете, изложени най-сериозно на по-високи температури, покачване на морското равнище и екстремни метеорологични явления като бури и наводнения.

„Повече страх, по-малко забавление – така можем да обобщим положението”, се изтъква в проучването.

На местата с високи рискове за свързани с климата шокове, хората отделят повече средства за поддържане на своите жилища и недвижима собственост. А жилищата могат и да поевтинеят, ако някои места станат по-малко привлекателни за живот, съкращавайки богатството, подчертават още анализаторите на UBS.  

Усилията за адаптиране към променените климатични условия, които остават скромни и спорадични сред средната класа, също могат да предизвикат допълнителни разходи. Например в градовете, страдащи от екстремна жега, средната класа все повече харчи за климатици.

 Някои видове приспособяване могат да създадат отрицателна причинно-следствена верига, предупреждават авторите на доклада. Например по-голямото търсене на климатици означава повече електроенергия, което може да доведе до срив на мрежата и повишаване на емисиите, водещи до затопляне на планетата.

В допълнение неадекватната инфраструктура и системи за здравеопазване увеличават необходимостта да се разчита на спешна правителствена подкрепа, когато ударят природни бедствия. "По наша оценка това е вероятно дори в най-богатите страни," се посочва в доклада.

Най-големите градове приютяват почти една четвърт от световното население и произвеждат около половината от световния БВП, отбелязват авторите на изследването. По-голяма част от световната средна класа живее в Югоизточна Азия, а този район отчита най-бърз растеж на градското население през последните години.

В същото време обаче 91 % от загубите, нанесени от природни бедствия в Азия, не са били покрити от застраховки, се уточнява в доклада, спрямо 32% в САЩ, където има най-голямо равнище на застрахователно покритие в изследваната подборка.

В доклада се отбелязва, че движението на населението към градските области, дължащо се на климатичните промени, може да създаде и задълбочи един конфликт, като в Сирия. През петте години суша, започнала през 2006 година, Сирия изгуби 85 % от добитъка си, реколтата й рязко намаля, увеличи се броят на недохранените децата, а 1,5 милиона души се преместиха от селските към градските райони.

"Тези условия доведоха до протести, които накрая ескалираха до гражданска война, отбелязва в съобщение цюрихската банка UBS.

Политическото и социалното влияние на средната класа обаче означава, че уязвимостта й към опасностите, предизвиквани от климатичните промени, ще се трансформира в натиск върху правителствата да се борят със затоплянето на климата, отбелязва докладът.

Източник: БТА

#климатични промени #средна класа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници