Виелици, преспи и минусови температури ни носи циклон от Северна Гърция

Виелици, преспи и минусови температури ни носи циклон от Северна Гърция
A A+ A++ A

Студен въздух се спуска от север и носи минусови температури, а от юг все още във високите слоеве е топъл средиземноморски. Циклон, който преминава през Северна Гърция, носи дъжд в събота в Южна и Източна България, а в северозападните райони и котловинните полета на Западна България - сняг. Това е прогнозата на синоптика от TV-MET Симеон Матев.

Следобед циклоналният вихър ще приближи страната и това ще усили валежите. Дъждовете в Южна и Югоизточна България ще са интензивни. Ще паднат между 30 и 50 литра на квадратен метър. В Източните Родопи са възможни гръмотевични бури. По същото време в западните и северните части без Добруджа и Санданско-Петричкото поле валежите ще са от сняг и ще се образува снежна покривка.

Най-обилно ще вали в нощта срещу неделя и в неделя преди обед

Тогава сняг ще вали и в Добруджа и в Южна България, а дъжд само по Черноморието.

Вятърът ще се усилва от североизток и ще се създадат условия за снежни виелици, каза още метеорологът. Снежната покривка ще се увеличи и ще е между 10 и 30 сантиметра, а в Предбалкана и по-дебела. Следобед по Черноморието дъждът ще се обърне на сняг. Ще остане ветровито и в Северна и Източна България ще има силни снежни виелици и натрупвания на преспи до 2-3 метра, които ще затрудняват движението по пътищата.

Възможно е да има населени места, до които да не може да се достигне,

особено в източната част на Стара планина.

Велико Търново чака до 80 сантиметра снежна покривка в неделя и мобилизира всички строителни фирми, за да помагат с техника на снегорините. За да не се допусне бедствена ситуация и снежна блокада, съдействие са обещали и от Националния военен университет. При нужда и оттам ще се включат с кадри и техника.

В понеделник температурите ще се понижават и в повечето райони минималните ще са от -7 до -2, а максималните - от -3 до 2 градуса. Ще се задържи облачно със слаби снеговалежи. Те обаче ще отслабват и спират от запад на изток.

Очакванията са сумарният валеж за трите дни в Южна и Източна България да е над 100 литра на квадратен метър. Най-дебела ще е снежната покривка в Рило-Родопската област, на места ще се увеличи със 100 сантиметра. Извън планините в Предбалкана, Шуменско и Разградско ще достигне половин метър.

#валежи #сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Акценти

Инбет Казино