ВАП забрани на Москов да пусне в употреба забранените ваксини от Турция (обновена)

ВАП забрани на Москов да пусне в употреба забранените ваксини от Турция (обновена)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка относно законността на ваксините, получени от Република Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации.

Прокурорите от Върховна административна прокуратура извършиха проверка, при която се установи, че ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България. Това заяви на брифинг Ася Петрова, говорител на Върховна административна прокуратура.

„Бих искала да уточня, че ваксините не са разрешени за употреба, а не опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим. С оглед на тези констатации, считаме, че е допуснато закононарушение, във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно правомощията ни, сме оказали на министъра на здравеопазването, както и на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат необходимите мерки, да не допуснат употребата на тези ваксини”, каза Петрова.

Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

По-рано днес министър Москов гарантира безопасността и качеството на ваксината „Пентаксим".

„Изнесената в последните дни в различни електронни медии информация за ваксината Пентаксим, която е част от задължителния имунизационен календар на новородените и на българските деца - че тя не отговаря на някакви критерии; че някой щял да я забранява; че прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа", каза той. Москов добави, че тя не е била използвана досега.

ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки.

#Турция #ваксини #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници