Съюзът на съдиите поиска обяснение за смяната на представляващия ВСС

Съюзът на съдиите поиска обяснение за смяната на представляващия ВСС
A A+ A++ A

От на Съюза на съдиите в България реагираха с гневно писмо до висшия съдебен орган след днешната неочаквана смяна на представляващия ВСС, и то тъкмо с подозирания за GSM-гейт Димитър Узунов.

В средствата за масова информация беше оповестено, че с решение от днес е избран нов представляващ ВСС – Димитър Узунов. Решението е взето по внесено извънредно предложение, което не е било съобщено предварително, не е било обсъдено в никоя от комисиите на съвета и без да бъдат обявени каквито и да било мотиви за същото.

Това се посочва в отворено писмо на Съюза на съдиите до Висшия съдебен съвет.

„Припомняме, че в качеството ви на членове на орган, конституиран и с гласовете на магистрати, и с избор от Народното събрание, дължите отчетност и прозрачност за всички ваши действия както на професионалната общност, така и на обществото. В този смисъл ви призоваваме да обявите съображенията си да смените досегашния представляващ съвета, по този извънреден начин, както и да изберете конкретно Димитър Узунов за нов представляващ ВСС”, заявяват съдиите в документа.

Те призовават и Узунов да обяви публично съдържанието на водената от него кореспонденция от ползвания от него мобилен телефон (или мобилни телефони, ако са повече от един) за времето от 9,30 ч. до 13,00 ч. на 14 януари. Те го призовават още в качеството му на нов представляващ ВСС да изиска справка за същите обстоятелства по отношение на ползваните от членовете на съвета мобилни телефони по договори с мобилни оператори, по които е страна ВСС.

„Призоваваме членовете на ВСС, които днес са напуснали заседанието след внасянето на предложението като извънредна точка от дневния ред, да заявят публично дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на този орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му и за изпълнение на възложената му от закона задача да отстоява независимостта на съдебната власт”, заявяват от ССБ. /БГНЕС

#Съюза на съдиите в България #ВСС #Димитър Узунов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"