Петер Сиярто похвали България, заради успешното спиране на мигранти към Европа

Петер Сиярто похвали България, заради успешното спиране на мигранти към Европа
A A+ A++ A

България успя да спре физически притока на мигрантите, за което Унгария я поздравява. Това заяви в четвъртък унгарският външен министър Петер Сиярто по време на лекция във Военния клуб в София.

"Част от суверенитета на една държава се състои в това да решава кого да допуска на своя територия. Имаме нужда от многостепенно решение за мигрантската криза. Първо - физически да спрем притока на мигранти. България го направи – браво! Унгария също го направи – няма да казвам браво, за да не прозвучи странно", каза Сиярто. "В Унгария имахме приток от пет до 12 хил. мигранти дневно. Знаете - имаме външна шенгенска граница. Според правилата на Шенген, ако страната има външна граница, то трябва да направи така, че границата да бъде пресичана само по определените за това пунктове и то в работното им време", припомни той.

"Когато питаме европейските институции дали да спазваме правилата на Шенген при тези обстоятелства, те отговарят „Да, очевидно трябва“. Когато спираме бежанския приток биваме критикувани. Като се срещна с другите външни министри ги питам дали трябва ли да се спазват правилата на Шенген, и те отговарят „Да, трябва да се спазват“, посочи унгарският външен министър. "На въпроса ми как може да се защитава една петстотинкилометрова граница срещу 5 до 12 хиляди мигранти дневно без физическа преграда, то тогава няма отговор. Но критиката остава - трябва да се пази границата, но не трябва да се строи ограда", възмути се той.

#мигранти #България #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници