България заслужава да е в Шенген, заяви Петер Сиятро

България заслужава да е в Шенген, заяви Петер Сиятро
A A+ A++ A

За да може Шенгенското пространство да бъде опазено трябва да се направят две неща - правилата в него да се спазват и България да бъде приета в него. Това заяви в четвъртък унгарският външен министър Петер Сиярто по време на лекция във Военния клуб в София.

"Самото съществуване на Шенген се опира на две неща. Първо - не трябва да има граничен контрол в неговите предели, второ- неговите външни граници трябва да се опазват. Ако второто правило се наруши, то първото ще бъде унищожено скоро след това. Това ще бъде катастрофа. Шенгенската зона със свободното си движение на хора, стоки и услуги е най-важното постижение, постигнато от европейския интеграционен проект. Ако Шенген се разпадне , това ще доведе до много икономически проблеми и нови предизвикателства пред страните в него", заяви Сиярто. Той изброи два начина по който Шенгенското пространство ще може да се спаси. Според него първото е задълженията по него да се спазват .

"Другото, което трябва да се направи е да се покани България в Шенген, колкото се може по-скоро. Мисля, че точно в кризисни моменти може да се определи готовността на една страна за него. България доказа, че може да спре бежанския поток. Тя допринесе за опазването на границите повече отколкото някои други страни-членки на Шенгенското пространство.

#България #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници