Инж. Лазар Лазаров: 150 лв. за винетка догодина? Аз съм "За", но няма да стане!

Инж. Лазар Лазаров: 150 лв. за винетка догодина? Аз съм "За", но няма да стане!
Инж. Лазар Лазаров Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на винетката няма да се повиши на 150 лв. през 2017 г., но съм "За" повишаването й, защото пътната ни мрежа се нуждае от ремонти. Това заяви по Нова тв председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров.

"Това беше реалната цена според анализа, който се направи. Че няма да стане от следващата година, със сигурност няма да стане. Не се кълна, но съм за повишаване на цените на винетните стикери, защото пътната ни мрежа се нуждае от ремонти" - каза инж. Лазаров, цитиран от агенция Фокус.

Председателят на АПИ даде пример с ремонта на старите участъци по магистрала "Тракия" - ако правителството не беше дало 100 млн. лв. допълнително, то "тези 90 км и най-вече виадуктите на „Тракия” нямаше как да бъдат ремонтирани".

"Тези пари идват от бюджета, а той е от нашите данъци. Никой не си представя, че парите за пътища падат от небето. Те идват от парите на всички нас. Дори и с винетните стикери и като се мине на по-справедливото таксуване ще плащат тези, които ползват пътя." - заяви той.

Анализът на ценообразуването на винетките е много сложен, добави инж. Лазаров.

"Държавната пътна мрежа е 20 000 км. Ремонтните дейности трябва да се извършват на 10 години, което означава преасвалтиране на пътя. Междувременно има текущ ремонт. Това означава, че на всяка година, ние трябва да правим ремонт на 2000 км. Най-ниската цена, която сме постигнали е около 360 000 лева на км. Всяка година трябва да даваме 720 млн.лв., а бюджетът на АПИ е 200 млн. лв." - обясни той.

#винетни стикери #АПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници