Учени търсят извънземни чрез холограми

Учени търсят извънземни чрез холограми
A A+ A++ A

Първото доказателство за извънземен живот би могло да се запише като холограма. Учени са засекли микроби в морските ледове на Гренландия, използвайки специален дигитален холографски микроскоп. Предполага се, че инструментът би могъл да постигне подобен успех на ледените луни във външната част на Слънчевата система, ако на някоя от тях съществува живот.

Холографският микроскоп би могъл да стане част от експедицията на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) до луната на Юпитер Европа, чийто старт се планира в средата на следващото десетилетие. “От самото началото инструментът се разработва така, че да може да лети,” казва Крис Линденсмит от Лабораторията за реактивно задвижване на NASA в Пасадена Калифорния. “Готови сме да скочим и да викнем “Изберете ни! Изберете ни!”

Дигиталната холографска микроскопия използва интерференцията на светлина, произвеждана от вътрешен лазер, за да записва информация за обект под формата на холограма. След това на базата на тези данни компютър конструира видимо изображение на обекта.

Що се отнася до космическите проучвания, този вид микроскопия има няколко предимства пред конвенционалата. Инструментите на дигиталния холографски микроскоп по-лесно биха могли да се адаптират, за да функционират автономно, например. Не е необходима ръчна настройка с копче, за да се фокусира обектът.

Изображенията, направени с този микроскоп могат да се записват като видеоклипове, което дава възможност на изследователите да засичат двигателната способност на микробите - един от най-недвусмислените признаци за живот.
По време на тестове в Гренландия микроскопът е бил в състояние да заснеме обекти, по-малки от един микрон (една милионна от метъра), и е открил движещи се еукариоти във всяка една от изследваните над 100 проби от морски лед. За да засекат движението на хиляди пъти по-малките прокариоти обаче, учените е трябвало да добавят вид аминокиселина към пробите. Подобни стратегии биха могли да се използват и при космически мисии, казва Линденсмит.

#учени #извънземни #холограма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"