Над 10 хил. деца бежанци са изчезнали в Европа през 2015 г.

Над 10 хил. деца бежанци са изчезнали в Европа през 2015 г.
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Най-малко 10 хиляди деца бежанци се водят за безследно изчезнали в Европа. Тези данни бяха съобщени от европейската полицейска агенция Европол. Децата са пристигнали, без да бъдат придружавани от родителите си.

Непълнолетните са изчезнали, след като са били регистрирани в различни страни от Европейския съюз през изминалата година по време на голямата бежанска криза. Само в Италия 5 хиляди непълнолетни се водят за безследно изчезнали, а в Швеция техният брой е хиляда, съобщи ръководителят на Европол Брайън Доналд, като предупреди, че "перфектно организираната престъпна структура сега се фокусирала върху бежанците".

"Няма да е пресилено, ако кажем, че на този етап издирваме над 10 хиляди деца. Всички те няма да бъдат използвани от престъпната мрежа. Част от тях може би вече предадени на техните семейства. Но ние не знаем къде се намират тези деца, какво правят и с кого живеят", подчерта още ръководителят на агенцията.

Както писа "Обзървър", има опасения, че изчезналите деца са попаднали в ръцете на организираната престъпна мрежа за трафик на хора, които използват малолетните за сексуални престъпления.

Според данни на международната хуманитарна организация Save the children през изминалата година в Европа са пристигнали поне 26 хиляди деца без родителите си. От Европол твърдят, че 27 на сто от пристигналите бежанци в страните от ЕС през изминалата година са били непълнолетни. През 2015 година в ЕС пристигнаха над 1 000 000 бежанци, което означава, че сред тях е имало поне 270 хиляди деца.

Европол обръща внимание на властите в страните по т.нар. "Балкански маршрут" за изчезналите деца, призовавайки ги да бъдат по-внимателни както с с непълнолетните, така и с възможната дейност на различни престъпни групи.

Полицейската организация вече е установила длучаи на сексуална експлоатация на деца бежанци, а в Германия и Унгария вече има осъдени за престъпления, свързани с миграционната криза.

По данни на Международната организация по миграцията, само през първите 26 дни от новата година на Стария континент са стъпили над 47 хил. бежанци, а през 2015 година - над 1,5 млн., което превръща тази миграционна криза в най-голямото разселване от времето на Втората световна война.


#мигранти #изчезнали деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници