Започна разследване за незаконна сеч в Етрополе

Започна разследване за незаконна сеч в Етрополе
Снимка: bTV
A A+ A++ A

Прокуратуратата прави разследване по сигнал за незаконна сеч в Етрополе.

Тодор  Тодоров е подавал сигнали за това сечище няколко пъти. Благодарение на него горските са установили близо 900 незаконно отрязани бука, предаде bTV.

Оказва се гората е собственост на църквата и отговорността е на близкия манастир. Информационни табели – липсват.

Според отец Емил незаконната сеч се дължи на грешка. „Има позволително за сеч нали това ви казвам, но е издадено за съседния отдел. Дефакто грешката е в това, че ние сме добивали в друг отдел, а сме го изписвали в съседния отдел. Е това е цялата грешка. Цялата грешка е техническа”, твърди отец Емил. 

Кой ще плати за незаконната сеч и за неправомерно отсечените дървета не е ясно. Това трябва да реши прокуратурата, която вече разследва случая.

За 2015 година само в Етрополе има съставени 53 акта на безотговорни стопани на частни гори.

„Имотите са много. Малки имоти, но много, разпръснати и това е проблем за контролиране, тъй като не можем да поставим до всяко дърво горски инспектор. На практика голяма част от собствениците първо не знаят къде са им горите”, коментира инженер Мартин Иванов от Регионалната дирекция на горите.

Често дърводобивните фирми изсичат много по-голяма кубатурата от тази, за която имат разрешение. За собствениците на горите пък е важно да вземат една определена сума от тази гора.

Сигнали за незаконна сеч вече може да се подават и на телефон 112.

#незаконна сеч #Етрополе #манастир #дървесина #частни гори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »