Продължават проблемите с лекарствата за онкоболните деца

Продължават проблемите с лекарствата за онкоболните деца
A A+ A++ A

Според статистиката, между 150 и 200 деца се разболяват у нас всяка година. Тенденциите сочат, че броят е относително постоянен, а профилактиката има малък ефект. Това обяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Маргарита Борисова, председател на сдружението "Деца с онкохематологични заболявания".


"От тези заболявания страдат и пеленачета и големи деца. Трябва да се обърне внимание на родителите – да бъдат запознати със симптомите, на които трябва да обърнат внимание, за да могат навреме да потърсят помощ. Ракът в детската възраст е лечим. 85% от децата имат шанс, при адекватно приложено лечение, напълно да се излекуват. Без всякакви последствия! На първо място това означава да получават навреме, точно по протокол, всички необходими медикаменти. За съжаление, в България има, все още, проблеми с наличието и осигуряването на една част от лекарствата от основните протоколи", заяви Борисова.

"От особено значение е и психологичестоко състояние на децата и родителите, изтъкна Борисова. Проблемът с лекарствата за деца, болни от рак, е решен частично в България", допълни тя.

"Част от лекарствата, които не поема Здравната каса, се заплащат от Фонда за лечение на деца. Ние ще продължаваме да настояваме държавата да направи всичко възможно, за да може вече да не се появява този проблем с липсата на лекарства или с това някой друг да ги плаща, или родители да са принудени сами да ги закупуват. За съжаление, вече пета година не можем да се преборим с този проблем", каза още Борисова.

"Все още няма финансиране за възстановителния център за деца с онкозаболявания в София. Досега дарения са събрани за спортна площадка и градина за децата, които вече работят. За центъра се разчита на европейски проект, но в момента се очаква да бъде отворена оперативната програма", уточни Борисова.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници