Целият обем на болничната дейност от 2015 г. ще се финансира и тази година, обяви Москов

Целият обем на болничната дейност от 2015 г. ще се финансира и тази година, обяви Москов
БГНЕС
A A+ A++ A

Тези легла, които са в излишък и през миналата година не са били използвани, сега ще могат да се преустроят в такива за продължително лечение на пациентите. За тази цел от тази година се въвеждат три нови пътеки, припомни министърът на здравеопазването.

"Здравната каса няма да намали на нито една болница нито обема на дейността, нито финансирането, достигнато през миналата година. Целият обем, извършвана дейност през миналата година във всяка отделна болница, ще бъде финансиран от НЗОК и през тази година, независимо дали тя е държавна или частна",

Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред директори на болници в Пловдив и Пловдивска област. Той беше на посещение в Пловдив за разяснителна среща с местните лекарски колегии по новата Национална здравна карта. След София Пловдив е второто населено място, в което е установен най-голям излишък на болнични легла и дейности, спрямо потребностите на населението.

Тези легла, които са в излишък и през миналата година не са били използвани, сега ще могат да се преустроят в такива за продължително лечение на пациентите. За тази цел от тази година се въвеждат три нови пътеки, припомни министър Москов. Той успокои директорите на болници, че няма да се намаляват парите, които ще получават тази година в следствие на националната здравна карта.

Реформите в здравеопазването са притеснени представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове, защото се дава власт и права на пациентите и това ще засегне икономическите им интереси, коментира за пореден път министърът. По думите му промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно за лечебното заведение финансиране от Здравната каса. Според него контролът, който ще има здравната каса чрез въвеждането на личен идентификационен код, плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата.

Националната здравна карта притесни много регионални лечбни структури. Миналата седмица лекарската колегия в Търговище обяви, че данните в документа означават драстични съкращения за областта и поставят в опасност от закриване две големи болници. Пресцентърът на министерството веднага опроверга и в последствие Петър Москов многократно обеща, включително пред здравната комисия в парламента, че няма да има затворени общински болници.

Днес и Русе алармира, че има несъответствия между числата, посочени в Националната здравна карта и тези, които Оластната комисия е подала в Областната здравна карта. Срещата се е провела при областния управител на Русе и в нея са участвали ръководители от РЗИ-Русе, Регионалната здравноосигурителна каса, редставители на лекарската колегия и на болниците. Те са получили уверение, че още в четвъртък ще има разяснителна среща и за тях с екип от Министерството на здравеопазването.

"Увеличени са терапевтичните легла за сметка на специалности, които нямат необходимия кадрови и структурен потенциал. Намалени са работещи с висок процент използваемост терапевтични легла, като например кардиология с 19 легла и пневмология и фтизиатрия с 12 легла. По отношение на хирургичните легла също се констатира намаление с 38 легла спрямо работещи специалности, в т.ч. хирургия, съдова хирургия, урология, пластична хирургия. Намалени са също така физиотерапевтичните легла, въпреки високото им ниво на компетентност, като от съществуващите 140 легла в Националната здравна карта са предвидени само 68 легла", посочват русенските специалисти в писмото си до медиите.

"Съществуващите към момента психиатрични легла са намалени с 43 легла, като липсва яснота как са разпределени по нива на компетентност и по болници. Предвидените в Националната здравна карта за областта легла за долекуване и продължително лечение са 150.", посочва още съобщението. Според специалистите в Русе предпоставка за повишаване на напрежението в системата е това, че все още липсват критериите и реда, по който ще се определя в кои болници ще се запазят леглата от най-високото (трето) ниво на компетентност.

#Петър Москов #здравеопазване #здравна карта #лечение #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници