Мая Манолова: Шумен пие една от най-мътните води в България

Мая Манолова: Шумен пие една от най-мътните води в България
A A+ A++ A

Факт е, че Шумен, 10-тият по големина град в България, пие една от най- мътните води. Това каза пред журналисти в Шумен, националният омбудсман Мая Манолова. Мая Манолова и екип от експерти на институцията организираха днес в Шумен приемна за граждани. Един от поставените проблеми са забраните по ползването на язовир „Тича”.

Рибари са потърсили съдействието на националния омбудсман във връзка със заповедта на Министерството на околната среда и водите, с която се забранява риболовът с лодки и двигатели с вътрешно горене и къмпингуването на язовир „Тича”. Мая Манолова подчерта, че определящият и главният интерес е интересът на шуменци да консумират чиста вода и трябва да бъдат предприети съответните действия от властите- местното ВИК, МОСВ и МРРБ, за това водата, която получават шуменци да бъде с необходимите качества.

"Ясно е, че първата стъпка по решаването на този проблем е изграждането на санитарно- охранителни зони, но просто с издаването на една заповед проблемът с питейната вода не се решава, важните мероприятия, които следва да се случат са изграждането на пречиствателна станция и на нов водопровод в Шумен”, заяви Мая Манолова. Тя посочи, че е организирала среща на 25 февруари, с участието на всички заинтересовани страни по проблемите с ползването на яз. „Тича”- администрацията на община Върбица, МОСВ и гражданския комитет, който настоява санитарно-охранителната дейност да бъде така структурирана, че да даде възможност на хората за къмпингуване и за отдих, по начин, по който да не пречи на получаването в Шумен на чиста питейна вода.

Мая Манолова посочи, че в същия ден ще се опита да бъде организирана среща и в МРРБ за да имат шуменци ясен отговор на въпроса в какви срокове ще бъде изградена пречиствателна станция. „Хората имат право да знаят в какви срокове проблемът с питейната вода ще бъде решен по начин, който да е удовлетворителен за всички. Очаквам ползотворна среща”, каза Мая Манолова.

#Шумен #Мая Манолова #омбудсман #вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници