Разширява се достъпът до базирани в облака разплащания

Разширява се достъпът до базирани в облака разплащания
A A+ A++ A

Visa Европа разширява платежната услуга токенизация, за да подпомогне финансовите институции при интеграцията й в услуги, които съхраняват платежната поверителна информация в облака, като мобилните приложения за разплащания на банките, аксесоарите за разплащания и други свързани устройства. Улеснява се и създаването на дигитални портфейли, базирани на интернет браузър и специални  предложения за разплащания на търговци, като Visa Checkout, както и опции за разплащания, сред които “карта във файл”, които често се употребяват от онлайн търговци.

Токенизацията дава възможност на потребителите бързо и лесно да свържат своята разплащателна карта към дигитални платежни услуги, да управляват и поддържат сигурността на своите данни, когато пазаруват онлайн или във физически търговски обекти.

Разширяването на услугата токенизация позволява повече играчи в платежната екосистема да оперират съвместно – от финансови институции до технологични партньори, като всички те използват единна платформа, предоставяна от Visa. Това им дава възможност да развиват нови и да подобряват съществуващи дигитални продукти, за да удовлетворят нарастващите изисквания на потребителите за удобство и сигурност.  

„Финансовите институции ще могат да отговорят на новата изключително динамична среда, предлагайки на потребителите висока сигурност и удобство на разплащанията. Чрез тях Visa Европа предлага услуга, която ще отговори на растящите потребителски нужди да се разплащат посредством смартфоните си и други преносими устройства,“ каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

 „Европейските потребители стават свидетели на иновативни технологии, които предлагат бързи и безпрепятствени начини за разплащания по всяко време, от всяка точка на света и посредством всяко устройство. До 2020 г. ние предвиждаме, че един на всеки 5 потребители ежедневно ще заплаща своите покупки посредством смартфон, а разплащанията чрез мобилен телефон или таблет ще съставляват повече от 50% от трансакциите на Visa Европа, сподели Сандра Алзета, изпълнителен директор „Продуктово развитие“ във Visa Европа.

Как работи токенизацията

Проучване на Visa Европа от 2015 г. установява, че 62% от участниците в него са обезпокоени за сигурността на своите данни, когато осъществяват мобилни и дигитални разплащания. Експерти по сигурността потвърждават, че токенизацията е „най-доброто налично решение за повишаване безопасността на картовите данни без да се засяга удобството на потребителите“. Токенизацията позволява съхраняването на чувствителни данни на устройство, като ги „обезценява“, и ги прави безполезни в случай, че попаднат при недобросъвестни лица.

Токенизацията гарантира сигурността на картовата информация на потребителите, без значение как те извършват разплащания, като я заменя със серия от номера – токени. По този начин личните данни на потребителите не биват разкривани. При извършване на разплащане посредством услугата, трансакцията се оторизира с токен вместо с данните на картодържателя.

Тъй като много на брой токени могат да бъдат генерирани за една разплащателна карта, токенизацията дава възможност на финансовите институции гъвкаво да контролират и управляват платежната среда, в която даден токен се използва и по този начин да предлагат на картодържателите нови методи за разплащане. Например токен, настроен само за даден мобилен телефон или приложение, не може да бъде засечен от друго устройство и използван за осъществяване на онлайн разплащане от него. За потребителите има още едно допълнително удобство – ако устройството бъде изгубено или откраднато, токенът може бързо да бъде блокиран от банката на картодържателя, без да се налага блокиране на Visa картата, свързана с него. По същия начин, ако картата бъде изгубена или открадната, потребителят ще може все още да използва своя телефон, поддържащ услугата токенизация, до издаването на нова карта.

#облачни услуги #сигурност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници