Световната банка предложила да финансира магистрала "Хемус"

Световната банка предложила да финансира магистрала "Хемус"
Министерски съвет
A A+ A++ A

Световната банка е предложила да финансира доизграждането на автомагистрала "Хемус", поръчката за която беше обявено от премиера, че се отменя. Това съобщи в ефира на Би Ти Ви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Но все пак това е заем и когато говорим за заеми, обществото е чувствително, така че ние трябва да се съобразим с бюджетната рамка за запазването на дефицита и не взимането на свръхнови заеми" посочи тя. "От друга страна, ако наистина искаме да изградим добра инфраструктура, която е важна за икономиката, ще трябва да намерим баланс. Решението предстои", допълни тя.

Павлова отново посочи, че проектът за неизграденото трасе ще бъде преразгледан напълно и ще бъдат изработени няколко алтернативни варианти. "Категорично" - така Павлова отговори на въпроса дали управляващите смятат отново да обявят поръчка за трасето, при положение, че за него няма да се ползва европейско финансиране.

На въпрос, свързан с това как така премиерът обявява прекратяването на поръчки, Павлова обясни, че Борисов не е технократ, не е длъжен да познава в детайли Закона за обществените поръчки и процедурите. Тя уточни, че решението за спирането е базирано на правни аргументи, свързани с това, че поръчката е оформена при условията на налично европейско финансиране.

"Предвид, че няма да е с европейско финансиране, законът ни дава възможност да прекратим и преосмислим дали кога и с какви параметри да проведем поръчката, изчиствайки я от европейските изисквания", обяви тя. Не отговори на въпроса защо изобщо е обявена поръчката след като се знае, че няма да има пари от фондовете на ЕС.

Определено се усеща опит за разклащане на правителството, буквално игра на нерви, истеризиране чрез медии и Фейсбук групи, коментира още ситуацията Павлова. В отговор на въпрос тя обяви и че отмяната на големи поръчки в последните дни е отговорът на правителството на опитите да се разклаща кабинетът. Освен това кабинетът взимал мерки, включително и непопулярни, за борба с контрабандата, което неизменно нарушавало нечии интереси.

#Световна банка #финансиране #магистрала "Хемус"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници