Турция търси съюзници за сухопътна операция в Сирия

Турция търси съюзници за сухопътна операция в Сирия
БГНЕС
A A+ A++ A

Гражданската война в Сирия може да навлезе в нова фаза, която да преобърне цялостно конфликта, ако Турция успее да убеди някои от съюзниците си за провеждане на сухопътна операция. Ако обаче това се случи, Анкара ще се изправи пряко срещу Русия, чиято бойна авиация подкрепя офанзивата на сирийската армия срещу бунтовниците на север - към Алепо. Засега Турция е спечелила на своя страна Саудитска Арабия, която вече изпрати бойна техника в турската военновъздушна база „Инджирлик” край Адана.

Турция търси съюзници, включително САЩ, за да се включат в сухопътна операция в Сирия, докато силите на Дамаск напредват към нейната граница. Такъв сценарий увеличава рисковете от пряк сблъсък между страна-членка на НАТО и Русия, отбелязва Ройтерс.

Анонимен турски представител е уверил, че страната му няма да извърши военна операция самостоятелно, пише Франс прес. Въпреки това обаче турската артилерия пети пореден ден обстрелва територии в Северна Сирия, като огънят е насочен срещу кюрдската милиция Сили за защита на народа, за която Анкара твърди, че е подкрепяна от Москва.

Именно кюрдите в Сирия са и разковничето на проблема между Анкара и Вашингтон по отношение на сирийския конфликт. Съединените щати разглеждат кюрдите като съюзници срещу Ислямска държава, докато очаквано Турция ги смята за терористи. Опасенията на Анкара са от съюз между сирийските кюрди и кюрдите в Сирия, които така или иначе искат независимост и отцепване от Турция.

В същото време подкрепяна от близките до Иран шиитски милиции, както и от руските въздушни удари, сирийската армия вече е на 25 км от турската граница. Там кюрдски бойци, смятани от Анкара като враждебни, използваха загубата на позиции от други бунтовнически групи и укрепиха присъствието си в крайграничния район.

Цялото това развитие увеличава опасността от военен сблъсък между Русия и Турция.

„Ние искаме сухопътна операция. Ако има консенсус, Турция ще вземе участие. Без сухопътна операция е невъзможно да се спре тази война“ - е казал турски служител на брифинг в Истанбул. - Ние обсъждаме това с нашите съюзници.“

Нещо необичайно при официален разговор с репортери, служителят е поискал да остане анонимен, „за да говори по-свободно”. „Турция няма да започне едностранна операция по суша“, уверил е той.

 

#Турция #Сирия #военен конфликт #военна операция #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници