Лидерите на ЕС обсъждат исканията за реформи от страна на Великобритания

Лидерите на ЕС обсъждат исканията за реформи от страна на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите от Европейския съюз (ЕС) ще преговарят тази вечер по споразумение, което може да реши изхода от предстоящия референдум за членството на Великобритания в съюза. 

Сделката по новите условия на британското членство трябва да бъде подкрепена единодушно от 28-те държавни ръководители за да стане юридически обвързваща.

Пакетът от мерки включва забрана за определени социални помощи и детски надбавки за новопостъпилите на работа европейски граждани на британския трудов пазар. Освен това, когато имигрантите отглеждат децата си извън Великобритания, парите за детските помощи ще са намалени до размера в родните им страни.

Спорен остава срокът на този предпазен механизъм, но Лондон настоява за поне 4 години с 2 възможни продължения. България и други източноевропейски страни искат годините да са по-малко.

Споразумението ще има силата на международен договор с обещание за промени в европейските закони веднага щом референдумът във Обединеното кралство завърши с положителен резултат и правителството потвърди оставането като пълноправен член на ЕС. 

През втория ден се очаква лидерите да обсъдят мерките по миграционната криза, които още не се прилагат изцяло. Част от заседанието е посветено на сътрудничеството с Турция и на войната в Сирия.

Другата ключова тема в разговорите между лидерите на ЕС през следващите два дни ще бъде миграционната криза. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в Бундестага, че на днешната среща трябва да бъде взето решение дали сделката с Турция от миналия ноември за спиране на притока на мигранти трябва да бъде спазена или да бъде изоставена в полза на създаване на бариера по границите на Гърция с България с Македония. Въпреки договорените политически отстъпки и финансови стимули за Анкара, от началото на годината през Егейско море са преминали десетки хиляди нелегални мигранти. Гърция пък е изградила само два от петте центъра за регистрация, които трябваше да бъдат готови в края на 2015-та. Меркел се обяви за продължаване на сътрудничеството с Турция. 

По-рано тази седмица обаче страните от Вишеградската четворка се обявиха за “План Б“, който предвижда втори вал към Европа на българо-гръцката и македонско-гръцката граница.

Представители на българското правителство се обявиха за общоевропейско решение за засилване на външните граници на съюза. Външният министър Даниел Митов заяви, че ще поиска включване на НАТО срещу миграционния поток през границата с Турция, а също и обща европейска политика за връщане на икономическите мигранти.

#Великобритания #ЕС #Бундестаг #Дейвид Камерън #План Б #граница #Вишеградска четворка #Даниел Митов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »