Представители на ''Шоуто на Слави'' в парламента, обсъждат референдума

Представители на ''Шоуто на Слави'' в парламента, обсъждат референдума
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Референдумът за промяна на политическата система, иницииран от „Шоуто на Слави”, вероятно ще се проведе с въпросите, които бяха внесени заедно с близо 700 000 подписи на граждани. Пред bTV депутати коментираха, че вероятно няма да се стигне до редактиране.

Въпреки това, народните представители изразиха резерви по някои от предложенията.

„Това е една компилация, една сборка, сбирщайн от идеи, част от тях популистки, част от тях смислени”, каза лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той посочи, че подкрепя задължителното гласуване, но електронният вот, макар да звучи „красиво и модерно”, крие много рискове.

Мариана Тодорова от ''АБВ'' също изрази резерви по отношение на гласуването онлайн и намаляването на депутатите на 120. Партията на Георги Първанов е за смесена система с мажоритарна квота. По думите й НС не бива да препятства референдума.

„Предложенията са крайно недемократични и бетонират политическата корупция и политическото брокерство”, заяви на свой ред Магдалена Ташева от „Атака”. Според нея не може България да има толкова депутати колкото Косово и Македония, а не е отчетен и провалът на смесената система на парламентарните избори през 2009 г.

„Имаме принципна позиция – народът трябва да бъде питан. Нека да има референдуми. Не съм привърженик на това да се редактират въпросите от страна на НС. (...) Трябва да свикнем, защото това също е част от образованието, което хората получават по демокрация”, коментира Гроздан Караджов от РБ.

Сценаристът на „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов каза, че „битката вече се състоя” и е ясно, че референдумът ще се проведе. По думите му депутатите могат само да насрочат допитването.

От ГЕРБ не излъчиха представител за разговора, което той коментира така: „ГЕРБ като цяло бягат от дебати – независимо какви са те. Ти да си виждала лидерът им и министър-председател да е излязъл на диспут на избори срещу някой политически опонент? В Лондон излезе срещу едни хора и беше жалък.''

#референдум #Слави Трифонов #гласуване #партии #електронно гласуване #битката #България #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »