Турция обвини кюрдите за терористичния атентат в Анкара

Турция обвини кюрдите за терористичния атентат в Анкара
A A+ A++ A

Най-малко 28 души загинаха, а 61 бяха ранени при избухването на кола-бомба в близост до конвой с автомобили, превозващ военнослужещи в турската столица Анкара. Взривът избухна в сряда, в 18:31 часа местно време, на кръстовище, на което конвоят е бил спрян заради червен светофар. Турските власти окачествиха взрива като атентат и заявиха, че мишена на атаката са турските военни.

Часове след кървавия атентат властите стартираха издирването на организаторите, които стоят зад кървавия атентат. „Все още нямаме информация кой извърши това нападение“, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, според когото случилото се е „атака срещу цялата нация“. Той подчерта, че нападението е планирано внимателно. С оглед на „националната сигурност“ правителството наложи информационно затъмнение, макар то да не е официално санкционирано. 

Въпреки това в медиите бяха разпространени данни, съгласно които сирийски гражданин на име Салих Неджар, влязъл на територията на Турция като бежанец, е заподозрян за самоубийствената атака срещу автобус на военни в столицата Анкара. Идентифицирането на терориста е станало по отпечатъците на палците, снети при регистрирането му като бежанец. 
Автомобилът, използван при нападението в Анкара, е бил взет под наем преди около два месеца в Бурса, но не е бил върнат в срок, поради което е обявен за издирване. Компанията-собственик се е обърнала към полицията със сигнал за кражба на превозното средство марка „Фолксваген“. Известно е, че колата се е намирала в Анкара за период от 10 дни, но е била с фалшиви номера.

Малко по-късно турският министър-председател Ахмет Давутоглу потвърди, че зад атаката в столицата Анкара стои сирийски гражданин, свързан с военното крило на сирийската кюрдска партия „Сили за защита на народа“ (YPG). Извършителят е бил подпомогнат от забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан, обясни Давутоглу. „Със сигурност“ нападателят е родения през 1992 г. сириец Салих Неджар, подчерта турският премиер. Междувременно беше анонсирано, че в рамките на разследването са задържани първоначално девет, а след това 14 души. 

Сирийските кюрди обаче отрекоха обвиненията, че стоят зад кървавия атентат в турската столица Анкара. Според тях нападението е извършено от радикалната групировка „Ислямска държава“.

„Това е съвършена лъжа. Това, което се е случило в Анкара, няма нищо общо с кюрдите. То се отнася към борбата на Турция с „Ислямска държава“, членове на която живеят в Турция“, заяви лидерът на кюрдската партия „Демократичен съюз“. 
Независимо от това часове след бомбения атентат турските ВВС нанесоха нови удари срещу позиции на ПКК в Северен Ирак. При бомбардировките са загинали 28 души, съобщават военните. Въздушните удари са нанесени в иракски район в близост до турската граница, и са били насочени срещу 60-70 членове на ПКК, включително нейни лидери.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"