Затварянето на границите ще доведе до хуманитарна криза в Гърция, предупреди Атина

Затварянето на границите ще доведе до хуманитарна криза в Гърция, предупреди Атина
БГНЕС
A A+ A++ A

Затварянето на границите на Балканите ще доведе до "огромна хуманитарна криза" в Гърция и няма да спре бежанската вълна, заяви министърът по миграцията Янис Музалас, цитиран от агенция "Ройтерс".

Единственият начин кризата да бъде решена е да се сложи край на войната в Сирия, а ЕС трябва да работи и по хуманитарните кризи в Ливан, Йордания и Турция, каза Музалас пред германския в. "Ханделсблат".

Музалас заяви, че досега само 430 бежанци са били преразпределени от Гърция като част от плана на европейските лидери, уговорен през септември. Според него 160 000 бежанци от Гърция и Италия трябваше да бъдат пратени в други държави от ЕС.

Унгария, Полша, Чехия и Словакия не са съгласни с тази система и настояват за по-строг контрол на границите на съседните на Гърция държави. Преди срещата на Вишеградската четворка тази седмица те опитаха да убедят Македония и България да издигнат огради по границата.

По-рано тази седмица Атина обяви, че четири от петте предвидени центъра за регистрация на мигранти на гръцките острови в Егейско море са готови да функционират и да приемат хора. Според Музалас Гърция защитава границите си по "най-добрия възможен начин".

В "горещите точки" пристигащите търсещи убежище ще могат да бъдат приютени, да получат медицинска помощ и да бъдат регистрирани, като им се вземат пръстови отпечатъци. Там ще се установи и кои от тях имат право да получат бежански статут.

ЕС даде в петък на Гърция срок от три месеца, за да отстрани сериозните пропуски в управлението на потока от мигранти, като в противен случай си запази правото да върне проверките на границите на една или няколко страни от шенгенското пространство за максимум две години.

 

#Гърция #мигранти #хуманитарна криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »