Превозвачите се заканиха да провалят гръцкия туризъм през лятото

Превозвачите се заканиха да провалят гръцкия туризъм през лятото
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

В Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) обсъждат затваряне на българо-гръцките гранични пунктове през юни. "Целта е да провалим гръцкия туризъм, така както те провалят българския бизнес", поясни пред "Фокус" Илиян Филипов от асоциацията.

Преките загуби за превозвачите от затварянето на границата са между 400 и 500 хиляди евро на ден, изчисляват в професионалните сдружения.

"Много сериозно се обсъжда този вариант и може би това ще се случи, но като вземем решение ще уведомим всички български граждани да не правят резервации по гръцки хотели и курорти, за да не се получи пак напрежение да стоят и да чакат по границите", каза Филипов.

Няма дипломатичен път, по който да бъде разрешен проблемът с гръцките фермери, констатира Филипов и допълни, че от утре сутрин ще бъдат блокирани и граничните пунктове Златоград и Ивайловград, с което се прекратява изцяло преминаването по суша между България и Гърция.

Ситуацията по граничните пунктове отива към бедствие и излиза извън контрол, коментира и председателят на БЧК Христо Григоров. Червенокръстката организация изпраща екипи, вода и храна за да помогне на хората, които седят с часове. "Това обаче не оправя въпроса. Трябва да се вземе кардинално решение и агонията по границите да бъде преустановена", посочи Григоров.

"Живеем в 21 век и тази ситуация е напълно недопустима - границата да бъде блокирана така и по този начин между две приятелски страни - членки на ЕС, това е недопустимо. Това говори единствено, че има неща в ЕС, които трябва да се променят и да се изработят правила, които да са за всички. Не може да се нарушават основните права и основният символ на ЕС – безпрепятствено движение на стоки и хора", каза председателят на БЧК.

#Гърция #туризъм #блокада на пътища #превозвачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »