ИДИЛ получила радиоактивен материал, може да направи „мръсна бомба“

ИДИЛ получила радиоактивен материал, може да направи „мръсна бомба“
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Иракското правителство издирва много опасен радиоактивен материал, който е бил откраднат миналата година. Съществуват обаче опасения, че материалът може да е попаднал в ръцете на „Ислямска държава“, които да го превърнат в мръсна бомба, пише британският в. „Индипендънт“.

Субстанцията, която се намира в защитен калъф с размерите на лаптоп, е била открадната през ноември от американско съоръжение за съхранение в провинция Басра, се посочва в изтекли документи на Министерството на околната среда. Запознат с кражбата високопоставен източник посочва, че „ние се страхуваме, че радиоактивният елемент ще попадне в ръцете на „Ислямска държава“.

Според него „те могат просто да го прикрепят към експлозив и да създадат мръсна бомба“. Т. нар. "мръсна бомба" комбинира в себе си ядрен материал с обикновен експлозив, за да може чрез взрива да се зарази с радиация дадена зона. Това е различно от атомното оръжие, което използва ядрено гориво, за да създаде значително по-мощна експлозия.

Документът, адресиран до Центъра за превенция на радиацията, описва „кражбата на много опасния радиоактивен източник на Ir-192 със силна радиоактивна дейност от депо... в област Рафидия в провинция Басра“.

Според друг източник от Министерството на околната среда радиоактивният защитен калъф съдържа капсули с общо 10 грама Ir-192 – радиоактивен изотоп на иридия, който също така се използва за лечение на рак. Материалът е класифициран като втора радиоактивна категория от Агенцията за атомна енергия. Това означава, че той би могъл да окаже фатално въздействие на намиращите се в близост до него в рамките на дни или дори на часове.

Засега все още няма данни калъфът да е попаднал в ръцете на „Ислямска държава“, които не упражняват контрол в тази част на Южен Ирак, от където той е изчезнал. Въпреки това има данни, че групировката вече използва химични оръжия.

Според първоначалното разследване на кражбата извършителят най-вероятно е имал необходимите специфични познания за това как да борави с радиоактивния материал, както и как да получи достъп до мястото, където той е бил съхраняван. Там не са били открити „нито счупени ключалки, нито разбити врати и никакви доказателства за насилствено влизане“, заяви източник от силите на реда.

 




 

#ислямска държава #мръсна бомба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"