КЗК препоръча промени в изискванията към строителния надзор

КЗК препоръча промени в изискванията към строителния надзор
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага на компетентните държавни органи да изменят разпоредбите на текстове от Закона за устройство на територията и от наредбата за реда и условията за издаване на удостоверение за вписване в регистъра на консултантите за оценка на проекти в строителството.

Препоръката идва след като антимонополното ведомство е направило оценка за съответствието с правилата на конкуренцията на действащата нормативна уредба, свързана със строителния надзор. Производството пред КЗК е образувано по сигнал на строителен техник с 35-годишен опит в областта на строителството.

Въз основа на анализа от гледна точка на конкуренцията комисията е приела, че предвиденото в Закона за устройство на територията кумулативно изискване всички членове на органите на управление на предприятията, извършващи консултантски услуги, да са специалисти със завършено висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и да имат 5-годишен стаж е неоправдано.

Заключението е, че това изискване необосновано ограничава правото на стопанска инициатива на хората, които са с по-ниска образователно-квалификационна степен.

Според комисията изискванията към персонала на тези предприятия не трябва да се прилагат към ръководството и собственика.

При проучването по преписката комисията е поискала становища от Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Дирекция за национален и строителен контрол, Българска асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Камара на строителите в България, Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев", Камара на инженерите в инвестиционното проектиране и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Позицията на строителното министерство е, че изискванията са едакватни и не се налага промяна.

Поискана е и информация за регламента в строителния надзор от няколко страни в ЕС. От нея се вижда, че практиката в отделните държави членки е различна като в някои няма законово изискване конкретно за извършващите строителния надзор, в други той се прилага само за сгради, изпълнявани с публични средства.

#КЗК #препоръки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"