Оланд: Нито една държава не бива да има вето върху интеграцията в ЕС

Оланд: Нито една държава не бива да има вето върху интеграцията в ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Нито една държава не бива да има право на вето върху интеграцията в ЕС, заяви френският премиер Франсоа Оланд на срещата на европейските лидери, който обсъждат условията за членство на Великобритания в ЕС.

"Възможно е да постигнем споразумение, защото е необходимо; Великобритания трябва да остане в ЕС", заяви Оланд в началото на разговорите. "Нито една държава не бива да има право на вето, нито една държава не трябва да бъде изключение от общите правила или общите институции".

Условията за оставане на Лондон в ЕС са една от най-горещите теми на Европейския съвет. Те идват след месеци на преговори между Камерън, председателя на съвета Доналд Туск и националните правителства.

Сред тях са възможности за ограничаване на достъпа на европейските мигранти до социалната система на Великобритания, както и изключване от основния принцип на съюза - все по-силната интеграция.

"Все още няма гаранция, че ще постигнем споразумение", писа Туск до лидерите на ЕС. "Имаме различия по някои политически въпроси и съм напълно наясно, че ще бъде трудно да ги преодолеем".

Заради вероятността преговорите да продължат до късно през нощта, Туск е организирал своеобразна "английска закуска" в петък сутринта, надявайки се дотогава да бъде постигнат компромис между европейските правила и исканията на Камерън.

Ако това се случи, британският премиер ще може да се прибере в Лондон и да обяви официално, че ще поведе кампания за оставане в ЕС преди референдума, който се очаква да бъде проведен през юни.

#Оланд #мигранти #Европейски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"