Австрия и балканските държави ще профилират мигрантите още в Македония

Австрия и балканските държави ще профилират мигрантите още в Македония
БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителите на полицията на Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония се споразумяха да въведат съвместна регистрация на бежанците, преминаващи от Гърция в Македония, и да организират техния транспорт от границата директно към Австрия, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА. Мерките влизат в сила от днес.

Петте страни ще поканят също България и Албания да се присъединят към общите им усилия за регистриране на мигрантите, тъй като двете държави може да се окажат част от нов маршрут за пристигащи от Гърция мигранти на път за Западна Европа.

Процесът ще включва идентифициране и снемане на биометрични данни. В същото време ще се установява дали мигрантите идват от държави, смятани за опасни, като Сирия, Ирак или Афганистан. Няма да им се предоставя статут на търсещи убежище - това ще се прави в Австрия или в друга страна, към която те пътуват.

"Договорихме се да профилираме и регистрираме мигрантите в Македония и да организираме транспортирането им", каза Владо Доминич, шеф на хърватската полиция, след срещата в Загреб. Целта на споразумението е да се избегне връщане на бежанците към друга страна по маршрута, добави той.

Австрия заяви, че от петък ще ограничи броя на мигрантите, които допуска да влизат в страната, до 3200 души дневно, а след като Виена обяви плановете си, Хърватия изпрати допълнителни гранични сили и сили за борба с безредиците, за да следят района по и около границата със Сърбия.

 

#мигранти #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"