Реформаторският блок ще внесе предложение за електронно гласуване от 2018 г.

Реформаторският блок ще внесе предложение за електронно гласуване от 2018 г.
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Въвеждане на електронно гласуване след две години - такива промени в Изборния кодекс предлагат депутати от всички партии и Гражданския съвет в Реформаторския блок.

В началото на годината депутатите решиха до 29 февруари правната комисия да одобри на първо четене промени в законодателството, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април да бъдат приети и на второ гласуване. Решението беше взето, след като на референдума миналата година 1.8 гласуваха с "да" за въвеждането на дистанционно гласуване.

Предлагаме електронният вот да се провежда от 7 до 4 дни преди изборния ден с хартиени бюлетини, заяви на брифинг в парламента депутатът Антони Тренчев ("Движение България на гражданите"), на който присъстваха и колегите му Димитър Делчев и Петър Славов. Всеки избирател ще може да гласува многократно в срока, като ще се зачита последният въведен вот, каза Делчев и уточни, че по този начин се предотвратява вариант, при който някой събира лични карти и гласува с тях.

Упражняването на електронния вот ще става с ПИН код - подобен на банковите, както и с новите лични карти с електронна идентификация.

По думите на Тренчев, въпреки че даден гласоподавател е гласувал електронно, той ще може да подаде и хартиена бюлетина. След това при проверка се премахват електронните гласове на всички, гласували и традиционно. Тази проверка ще се осъществява от постоянна комисия към Централната избирателна комисия (ЦИК).

При натиск върху избирателя за кого да гласува той ще може да въведе паник ПИН код и по този начин той веднага ще подаде сигнал в полицията.

Законопроектът, който е създаден по естонския модел, предвижда софтуерният код да бъде от отворен тип и по този начин всеки да може да предлага промени в него, с които да се преодоляват грешки и възможности за манипулация. Идеи са дали и от инициативния комитет "Гласуване без граници", които агитираха да се гласува с "да" на националното допитване миналия октомври.

До момента подпис под предложенията е положил и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

#Реформаторски блик #Народно събрание #електронно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"