Добра заплата, тлъста пенсия и питателна храна - трябва малко стаж като американски шпионин

Добра заплата, тлъста пенсия и питателна храна - трябва малко стаж като американски шпионин
БГНЕС
A A+ A++ A

Помните ли онзи виц, в който самолет на ЦРУ при шпионски полет над Сибир се разбил. Един агент оцелял и дни наред се скитал в пустошта. Накрая попаднал в малко руско селце и почукал на първата врата. Отворила му възрастна мамаша. Агентът със сетни сили, но на прекрасен руски и без акцент поискал вода и хляб. А тя му отвърнала - „Ще ти дам, баби, нищо че си американски шпионин“... Той изненадано я попитал - „Ами ти откъде разбра“? „Нали те виждам, баби, че си негърче“... Но това е само виц. В действителност американските шпиони си жевеят относително по-добре.

Въпреки опасенията, че можем да бъдем уличени в контакти с чужда разузнавателна централа (макар и братска в тези времена), че дори и в държавна измяна Novinite.bg реши да проучи, кого искат от Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) да видят в редиците си и за какво са готови да плащат в замяна.

Акцентът ни при изучаването на въпроса падна върху застрахователната защита на агентите на шпионската централа.
„Намираме се на предната линия на събитията, променящи света. Кариера в ЦРУ не е просто работа, тук ще намерите благоприятни условия, които ще ви помогнат за израстване в кариерата и личностното развитие“, са убедени в шпионската централа, където основното послание на сайта в линка „кариери“ гласи „Независимо от заеманата от вас позиция, вие ще бъдете част от предната линия в предупреждението за опасност и осигуряване на сигурността на нацията“...

„От вас ще се иска максимално отдаване при решението на сложни задачи. В замяна на това ще получавате подобаваща компенсация и ще можете да постигнете успехи в кариерата си. В замяна ЦРУ предлага стандартния за САЩ пакет сошъл иншурънс плюс пенсионна програма и други възможности, предоставяни на федералните служители“, обещават щедро от ЦРУ.

Желаещите да се възползват от новите хоризонти трябва обаче да знаят, че HR-ите на разузнавателното управление са сурови хора. Ако все пак преминете през цедката на многобройните проучвания, медицински, психотестове и прочее, ЦРУ (както нееднократно се посочва в сайта) ще ви предостави многобройни придобивки, конкуриращите с тези в частния сектор.

Социалният пакет изглежда така:

-платен отпуск, отпуск по болест, отпуск заради семейни причини
-алтернативен работен график
-поемане на разходите при преместване на работа в друг град (държава), включително и за семейството, стипендии за децата, семейни консултации
-кредитен съюз (програма за съдействие за изплащането на студентски заеми)

Програмата за здравето и благосъстоянието пък е следната:

-здравно застраховане
-гъвкав график за медицински разходи
-застраховка живот
-допълнителни застраховки
-програма за фитнес и отдих
-пенсия
-инвестиционен пенсионен план (TSP)

-програма за доброволни инвестиции

Novinite.bg по-специално се заинтересува от застрахователните привилегии на разузнавачите. Сред тях са:

Здравна застраховка

Програмата се казва FEHB — The Federal Employees Health Benefits — и предлага различни застрахователни планове, сред които Consumer-Driven и High Deductible – застраховки срещу катастрофа, Fee-for-Service (FFS), както и Preferred Provider Organizations (PPO) и Health Maintenance Organizations (HMO).
Шпионите могат да избират от списъка планове за медицинско застраховане, които смятат за най-подходящи за себе си. Плановете се различават по стойност и съответно бъдещо обезщетение. Трябва да се отбележи, че за служителите на централата не се взимат под внимание придобити заболявания в момента на сключване на застраховката.
Отделно централата охотно предлага да съфинансира застраховката с лимит на премията от 5,8 - 11,6 хил. долара както за един човек, така и за цялото му семейство.

Гъвкава програма за медицински разходи

Всъщност това е програма за данъчни облекчения, чрез откриване на сметка за вариращи разходи.
При подаването на годишната декларация, похарчените за здраве пари се признават за данъчен разход.
Застраховка живот
Програмата за колективна застраховка живот на държавните служители, но с дребна особеност – Федералното правителство поема една трета от базовата премия, а всеки шпионин поема останалото плюс по 15 цента на всеки хиляда долара застрахователно покритие.

Програми за разширяване на покритието на застраховка живот

Тук влизат такива видове застраховане, като застраховане срещу загуба на работата и пр.
Всички задължения по застраховане на шпионите лежат на програмата (FEGLI — Federal Employees’ Group Life Insurance), създадена през 1954 г., едва седем години след създаването на самото ЦРУ.
„Това е най-голямата програма за животозастраховане в света, покриваща над 4 млн. държавни служители и пенсионери, както и членовете на техните семейства“, се посочва на сайта й.

При придобиване на статуса – американски шпионин, работната заплата става база, от която автоматично се тарифира размера на покритието по полицата и сумата на застрахователната вноска.
На сайта на FEGLI има калкулатор, позволяващ да се изчисли размерът на вноските за няколко години и д се прогнозира обезщетението при излизане в пенсия.

Както се вижда на илюстрацията по-долу, за шпионин на 35 години, получаващ на година заплата от 120 хил. долара, месечната вноска за застраховка от базовата програма е 38 - 45 долара.

Ако планирате да си сменяте работата, разцъкайте този сайт...

25-годишните плащат като 65-годишните еднаква месечна вноска за всеки хиляда долара обезщетение.
Интересно е, че калкулаторът позволява да се задава интервал за излизане в пенсия от 55 до 59-годишна възраст, макар че ако искате можете да работите като американски шпионин и до навършване на 80 години...

 



#ЦРУ #социални придобивки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »