Подписването на Националния рамков договор между НЗОК и БЛС остава под въпрос

Подписването на Националния рамков договор между НЗОК и БЛС остава под въпрос
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Управителния съвет на Българския лекарски съюз и Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса не постигнаха съгласие по финансовите параметри на здравните услуги за 2016 г. на днешната си среща. Лекарите настояват в рамковия договор, който ще гарантира тазгодишните цени за лечение (в сила от 1 април), да се предвидят допълнителни 34.6 млн. лева за извънболничната помощ. Изразеното несъгласие от страна на касата обаче поставя подписването на националния рамков договор за 2016 г. "под въпрос", съобщи пресцентърът на БЛС.

Според лекарите 34.6 млн. лева повече ще гарантират по-добър достъп и по-качествено обслужване на пациентите в извънболничния сектор. Ако се осигурят тези пари на по-ниското ниво, ще се спестят разходи на по-високото - от ненужни хоспитализации, убедени са от организацията.

Парите ще подобрят ситуацията във всички звена "първична и специализирана помощ, както и медико-диагностична дейност. Предвид цялостната концепция за реформиране на системата и изнасяне на тежестта от болнична в извънболнична помощ, БЛС смята, че е крайно необходимо осигуряването на достатъчно средства, насочени само за медицинска дейност, /профилактика, диспансеризация, достатъчно направления за лабораторни изследвания, образна диагностика и т.н./", посочват от съсловната организация.

Лекарите ще решат дали да подпишат новия национален рамков договор на събора си на 26-27 февруари. В случай че откажат, в сила ще останат цените от предходния подписан НРД.

#НЗОК #БЛС #здравеопазване #рамков договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »