Пробив! Католическата църква е склонна да признае противозачатъчните

Пробив! Католическата църква е склонна да признае противозачатъчните
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Папа Франциск заяви, че църквата може да смекчи отношението си към противозачатъчните хапчета заради епидемията на зика вируса в Латинска Америка.

„Абортът не е по-малкото зло. Той е престъпление”, повтори Франциск отдавна известната твърда позиция на църквата спрямо умишленото прекратяване на бременност, съобщава БГНЕС.

„Да избегнеш бременността не е абсолютно зло”, допълни понтифът и припомни, че неговият предшественик Павел VI (1963-1978) е позволил на католическите монахини в Африка да използват контрацептиви заради големия риск от изнасилвания. „Не бива да бъркаме двете. Абортът не е теологичен проблем, а човешки и медицински. Човек бива убит. Това не е религиозно, а човешко зло.”

Папа Франциск обаче призова медицинските специалисти и отговорни международни организации по-бързо да разработят ваксина за зика вируса.

Болестта, която в момента е силно разпространена в страни от Латинска Америка, се свързва от специалистите с развиване на мозъчни недъзи при неродените деца на заразени майки. В много страните в Латинска Америка, които са предимно католически, абортът е забранен или се позволява само ако животът на майката е в опасност.

 

#Католическа църква #аборти #контрацептиви #папа Франциск I

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"