Москов: Идентификаторът за пръстови отпечатъци ще струва до 400 хил. лева

Москов: Идентификаторът за пръстови отпечатъци ще струва до 400 хил. лева
Петър Москов БГНЕС
A A+ A++ A

 

Цената за създаването на електронен идентификатор за пръстови отпечатъци ще бъде до 400 хил. лева. Това обяви днес в Бургас министърът на здравеопазването Петър Москов. Две български фирми са участвали в обявената обществена поръчка за създаването на целия софтуер, уточни министърът.

 

“Имаше някакви притеснения в обществото, че чужди фирми могат да имат достъп до български лични данни и здравни данни. 2 от най-големите български фирми, едната, от които е правила тази система, с която депутатите в Народното събрание се идентифицират, а другата е с договори с българските служби за сигурност за софтуер и така нататък, т.е. никакво съмнение от гледна точка на породените спекулации в обществото за сигурността на личните данни, здравните данни и т.н.”, коментира здравният министър.

 

За да има рецепти и направления по електронен път, както и здравното досие на пациентите да бъде достояние на избрания от тях лекар, всеки трябва да има индивидуален идентификационен код”, допълни д-р Москов, цитиран от БНР.

 

Министърът подчерта, че слуховете за злоупотреба с лични данни са неоснователни.

 

На въпрос как ще реагира министерството, ако премиерът Борисов поиска да бъде прекратена обществена поръчка в сферата на здравеопазването Москов отговори:”Имаше много спекулации за обществени поръчки в рамките на обявените от министерството. Нито една обществена поръчка, обявена от Министерството на здравеопазването не е обжалвана и не е прекратена или с невъзможност да бъде финализирана поради решение на комисия, съд или както иска българското законодателство. Нито една”.

 

 

 

#Москов #Борисов #обществена поръчка #лични данни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници