Оградата срещу бежанците няма да покрива цялата граница с Турция

Оградата срещу бежанците няма да покрива цялата граница с Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

Отпуснатите средства за изграждане на ограда по границата на България с Турция няма да са достатъчни, за да се покрие цялата й дължина. Там, където няма да има ограда, за охраната ще се грижат патрули.

Граничните екипи обаче ще са много по-малко, отколкото сега разположените по цялата граница. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на парламентарната комисия по вътрешени работи и обществен ред. Това бе първото изслушване на вътрешния министър, откакто председател на комисията стана бившият ръководител на МВР Цветан Цветанов (ГЕРБ).

Териториите около реките Резовска и Марица ще останат засега без ограда. Бъчварова каза, че те не са малко като километри и са защитена зона, затова дори планирането е трудно при тях. По думите й МВР полага усилия да осигури финансиране от Европейската комисия и за тази част от българо-турската граница. На въпрос как ще се защитават самите реки, които са предпочитано място за преминаване от мигрантите, Бъчварова обясни, че министерството разполага с лодки.

Иначе министърът изрази надежда защитното съоръжение да бъде завършено в максимално кратък скоро - до края на лятото. Бъчварова заяви още, че някои областни управители смятат, че могат да се справят и по-бързо.

По-рано пред членовете на вътрешната комисия министърът каза, че изграждането на оградата е ключово за общата система на сигурност по отношение на бежанската вълна. Тя припомни, че преди месец правителството е отпуснало 32.5 млн. лв. за частта от съоръжението, което беше планирано миналата година. Усложнението идва от нуждата да се построят и пътищата около съоръжението.

Днес правителството отпусна нови 35 млн. лв., които подсигуряват изграждането на следващата част, без участъците около реките. В тази сума се включват и 600 хил. лв., предвидени за проектиране на оградата в речните райони. То ще покаже колко средства са необходими за изграждането на съоръжението по цялата дължина на границата, за което МВР полага усилия да получи европейско финансиране.

От заседанието на комисията се разбра и че министерството няма информация за засилване на бежанска вълна към България, дори напоследък има затишие. Последните дни няма регистрирано преминаване на границата.

 

#МВР #ограда #граница #мигранти #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници