Путин тества дали може да свали Меркел, твърди експерт от НАТО

Путин тества дали може да свали Меркел, твърди експерт от НАТО
БГНЕС
A A+ A++ A

Русия се опитва да свали от власт германския канцлер Ангела Меркел чрез информационна война, целяща за раздухва силно недоволство в Германия по въпроса за имигрантите и бежанците. 

Известно е, че от години Москва финансира екстремистки структури в Европа, но сега има свидетелства, че това се прави умишлено срещу Меркел в собствената ѝ страна.

Това твърди най-високопоставеният специалист на НАТО по стратегически комуникации - термин с множество значения, но в сектора на отбраната с него обикновено се обозначава професионално разпространяване на информация и внушения - или откриване на това кой и защо го прави - целящо да накара хората и институциите да действат по определен начин в името на някаква задача или по-голям план.

Янис Сартс, директор на базираният в Рига Център на НАТО за стратегически комуникации, казва пред лондонския в."Обзървър", че споделя това като експерт, а не като висш служител на алианса. Но изданието посочва, че анализатори в НАТО са идентифицирали опит за предизвикване свалянето на Меркел, която е силен привърженик на санкциите срещу управлението на президента Владимир Путин.

Сартс работи в център, създаден преди по-малко от две години от 7 държави в НАТО с цел да се контрира руската пропаганда и подмолните елементи на хибридна война. Част от задачите им са да анализират връзките между медии и общество, но също така и кой създава информация и новини, как те стигат до аудиторията. Това обхваща както журналисти, редактори и продуценти на новини, така и хора от PR сферата, маркетинга, преподаватели и обществени фигури, изявяващи се пред медиите.

"Русия е изградила мрежа, която може да контролира. Можеш да я използваш, както видяхме в Германия, в комбинация с явления като имигрантския въпрос, за да подкопаеш политическия процес по много сериозен начин. Ако са искали само да накажат Ангела Меркел, защото подкрепя санкциите, това е ОК, но се тества дали могат да се възползват от някакви проблеми в обществото и да създадат ситуация за политическа промяна в Германия", казва Сартс.

Той допълва, че може да се проследи руското финансиране до екстремистки сили в Европа без значение дали са леви или десни. "Важното е да са екстремистки и да се вписват в руската представа като удобни за употреба."
Известно е, че от години Москва финансира екстремистки структури в Европа, но сега има свидетелства, че това се прави умишлено срещу Меркел в собствената ѝ страна.

#Владимир Путин #Русия #Германия #Ангела Маркел #екстремисти #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници