Имигрантите в Гърция и Турция не приемат сделката ЕС - Турция

Имигрантите в Гърция и Турция не приемат сделката ЕС - Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

Бежанци и имигранти, блокирани в калното поле на македонската граница, настояват, че ще продължат към Западна Европа.

"Ще останем тук, дори ако трябва да умрем", казва Кадрия Ясем, 25-годишна сирийка от Алепо. Тя и още поне 13 000 души са се струпали в хаотично издигнатите палатки и навеси в Идомени на границата между Гърция и Македония.

Кадрия носи 4-месечното си бебе, което според нея се нуждае от лекар. "Моля ви, отворете границата, поне за децата", добавя тя пред "Ройтерс".

Бежанци и имигранти, блокирани в калното поле, настояват, че ще продължат към Западна Европа.

През нощта ЕС обяви, че почти е постигнал сделка с Турция за слагане на край на безконтролното навлизане на над 1 милион души от Близкия изток. Последните подробности трябва да се изчистят до следващата среща на Съвета на ЕС на 17-18 март.

По т.нар. балкански коридор в момента на различни места са блокирани хиляди хора. Гръцката полиция казва, че македонската граница не е отваряна от 24-и насам, а по островите продължават да идват още хора от турския бряг.

В Измир сириецът Ибрахим Абдулхамид Ивлаки – баща на 4 деца, влязъл в Турция преди 20 дни – отхвърля споразумението от Брюксел. "Всичките държави и техните президенти си гледат само личния интерес и взимат пари на гърба на сирийския народ. Искам да отида със семейството си в Европа."
Край Чешме в изоставена крайбрежна къща 27-годишният Мохамед от Афганистан казва, че знае за ситуацията на Идомени, но въпреки това продължава да се готви нелегално да стигне до остров Хиос. "Ако успея да се прехвърля в Гърция, вярвам, че ще намеря начин да се добера до Германия."

В същото време на Идомени бебета лежат върху подгизнали картони, все повече хора кашлят от студеното време, а палатките, с които са се снабдили, са предназначени за лятото.

"Страх ме е, че ще умрем тук, всички сме болни", казва 20-годишната Амина Халил от Алепо. "Живеем като скотове, но ако си тръгнем, ще изгубим предимството си да стигнем до Европа."

 

#Турция #Гърция #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници