ЕК: България е в прекомерен макроикономически дисбаланс

ЕК: България е в прекомерен макроикономически дисбаланс
A A+ A++ A

България е една от шестте държави в ЕС, за които Европейската комисия е установила, че изпитват прекомерен макроикономически дисбаланс, се казва в съобщение на сайта на комисията. Според ЕК България, Хърватия, Франция, Италия и Португалия са държавите, които изпитват прекомерен дисбаланс, а при Финландия, Германия, Ирландия, Холандия, Испания, Швеция и Словения има само "дисбаланс".

Комисията поставя под специален мониторинг всички държави, при които е открит някакъв вид нестабилност, като той е съобразен с вида и размера на дисбаланса. Наблюдението се осъществява чрез засилен диалог с националните власти посредством специални мисии и доклади за напредъка на отделните страни.

ЕК редовно следи икономиките на членовете на съюза за икономически дисбаланси и пише доклади. Сред най-опасните от тях са големите външни задължения в някои икономики, постоянно високите равнища на излишъка по текущите сметки в резултат на слабото вътрешно търсене, спадналата конкурентоспособност и значителната загуба на пазарни дялове.

Миналият ноември ЕК взе решение, че на 18 държави членки трябва да им бъде направен подробен анализ за това дали изпитват макроикономически дисбаланс и ако това е така, колко сериозен е той. От тези държави според Комисията само шест не изпитват проблеми с дисбаланса. При Австрия, Естония, Белгия, Унгария, Румъния и Великобритания не е открит дисбаланс. Гърция и Кипър, където и в момента действат спасителни програми, не са включени в настоящия доклад на ЕК. През март и април се очаква ЕК да проведе двустранни срещи с държавите членки, на които ще бъдат обсъдени данните от доклада с местните власти в съответните държави. През април отделните държави членки се очаква да представят съответните програми за реформи.

В края на 2014 г. след фалита на КТБ ЕК ни препоръча мерки в отделни области, по които трябва да напреднем и които се следят в доклади. В годишния доклад на Еврокомисията по процедурата за макроикономическите дисбаланси, публикуван през февруари 2015 г. се казва: "Трусовете в банковата система, високата задлъжнялост на бизнеса и липсата на реформи на пазара на труда са причините за нарастването на рисковете за България....Смущенията във финансовия сектор през 2014 г. пораждат загриженост за съществуването на банкови практики в притежаваната от местни собственици част с потенциални значителни последствия за финансовия сектор и за цялостната макроикономическа стабилност”.

Еврокомисията наблюдава 16 държави през 2014 г.. Нивото на риск е повишено в три от тях: България и Франция са преместени в 5-а, предпоследна категория, а Германия заради големия излишък - в трета. Италия, Хърватия и Португалия остават в пета категория. От наблюдаваните държави се изисква да предложат как да отстранят проблемите си. Техните програми трябва да бъдат одобрени от страните членки.

През 2013 г. сме били само в дисбаланс. Тогава Оли Рен, зам.-председател на ЕК и комисар за икономиката коментира:. „За страните Белгия, България, Дания, Малта, Холандия, Финладия, Швеция и Великобритания ще проверим дали остават дисбалансите или са преодолени. Това потенциално може да доведе до прекомерен макроикономически дисбаланс, но ще го разберем през следващата пролет”, казва той. Тогава за пръв път в процедура за икономически дисбаланс влиза и Германия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино