Франкфуртер алгемайне цайтунг: България не пази границата си с Гърция ефективно

Франкфуртер алгемайне цайтунг: България не пази границата си с Гърция ефективно
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки че България е осигурила частично границата си с Турция с ограда от бодлива тел, такова нещо София не е направила по границата си с Гърция, съобщава в. „“(ФАЦ).

Затварянето на Балканския път на мигрантите и бежанците към Западна Европа, което беше широко обсъждано на срещата на върха ЕС-Турция в Брюксел, ще разтовари инфраструктурата и икономиката на страните от бивша Югославия. Стриктният контрол по границите ще доведе и до това, че от балканския регион ще има все по-малко мигранти към Германия и Австрия.

Поради това трафикантите на хора и бежанският поток може да започнат да търсят алтернативни пътища за достигане до западна Европа, например през Албания и България, пише ФАЦ. Унгария вече реагира на тази възможна промяна на маршрута на бежанците.

Наскоро премиерът Виктор Орбан съобщи за изграждането на стена по границата с Румъния. Будапеща вече предприе подобни мерки по границите си със Сърбия и с Хърватия. Тъй като бежанците вече не могат да преминават от Гърция през Македония и да продължават оттам на север, в Будапеща се безпокоят, че потокът все повече ще се насочва от гърция към България към Румъния. България вече е осигурила частично границата си с Турция с ограда от бодлива тел, но не е направила същото по границата си с Гърция, констатира ФАЦ. В Албания, която също има граница с Гърция, положението засега е спокойно.

От ФРОНТЕКС засега не забелязват увеличаване броя на нелегално преминаващите границата. Същата е оценката и на Международната организация за миграция, но от нея отчитат засилване на охраната по границата. Преодоляването на потенциалните нови маршрути за бежанците ще бъде по-сложно, защото трафикантите ще искат повече пари за превеждането на желаещите.

До момента незаконният трафик на хора вече се превърна в печелещ незаконен бизнес. Според пресмятания на ФРОНТЕКС през 2015 г. контрабандистите на хора са получили 4 млрд. евро. Престъпниците са добре организирани и все повече използват социалните мрежи. Много страници във Фейсбук приличат на страници на туристически агенции, в които се дават указания „със снимки, информация за цените и маршрути, както и полезни съвети за пътуването“


#Германия #България #граница #Турция #Гърция #бежанци #мигранти #балкански маршрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници