Нова технология за по-добър граничен контрол разработи концернът Atos

Нова технология за по-добър граничен контрол разработи концернът Atos
A A+ A++ A

Международният технологичен гигант Atos разработи иновативна SIAM (Systems Integration and Management) система, която разпознава автомобилни регистрационни номера и осигурява по-добър граничен контрол.

SIAM сканира табелите издадени в различни държави и проверява в рамките на 4 секунди дали автомобилът, който преминава през границата е откраднат, с фалшиви номера и има ли други промени по него като сменена боя. Системата може да запише с 98% прецизност номера на МПС пътуващо с до 180 км/ч.

SIAM използва видео система за детайлно заснемане на автомобилните номера, след което данните се изпращат до местни и централни сървъри на Гранична полиция за потвърждение. Процесът е бърз и ако няма отчетен проблем бариерата се вдига. При засичане на несъответствие се изпраща сигнал до граничния пост през безжично свързано устройство със съответните предупреждения и инструкции.

Този автоматизиран процес дава възможност на граничните патрули да изпълняват задълженията си още по-добре.

Atos подписа договор с Гражданската гвардия /Guardia Civil/ на Испания за доставка на технологията, според който е внедрена най-новата версия на системата. Тя вече е инсталирана по границите на Сеута, Мелила и Ла Линеа де ла Консепсион, както и на пристанищата на Барселона, Аликанте, Алмерия, Мотрил, Малага, Алхесирас, Тарифа, Сеута и Пуерто дел Росарио, Фуертевентура. На пристанището в Мелила работи също и мобилна система.

Atos доставя цялостни системи за граничен контрол за регулирани граници като летища и пропускателни пунктове, чрез линията CENTINELA, както и за сухопътни и морски такива чрез направлението VIGIA. VIGIA и CENTINELA са част от Bull – компанията на Atos, която разработва софтуерни и хардуерни продукти.

В България през 2012 г. Atos внедри своята система eGate на Терминал 2 на летище

София.

 

#граничен контрол #технология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници