Без 6-месечни винетки, нямало да има интерес към тях

Без 6-месечни винетки, нямало да има интерес към тях
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите отхвърлиха предложението на Реформаторския блок да се въведе 6-месечна винетка. Вносители са депутатите Мартин Димитров и Петър Славов, но проектът не достигна до второ четене.

Реформаторите предложиха определянето на по-ниски винетни такси за леките автомобили, отговарящи на изискванията за съответните екологични категории, аналогични на тези, които са определени за тежкотоварните МПС-та.

„Принципът е – караш, плащаш. Като не караш, не би трябвало да плащаш. Това, отнесено към тази ситуация, очевидно означава, че човек, като кара колата си няколко месеца в годината, примерно пет или шест, а не цялата, е логично да не купува целогодишна винетка“, обясни Славов, цитиран от БНР.

Според критиците на идеята липсва финансова обосновка за необходимите разходи. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира, че няма предварителен анализ дали има нужда от 6-месечни винетки у нас. Според него едномесечната винетка ще струва по-евтино, отколкото четири седмични винетки.

От АПИ обясниха, че действащите по настоящем директиви на ЕС не предвиждат 6-месечни такси. Според шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров, няма да има интерес и от 6-месечните винетни стикери.

„6-месечната винетка, като начин на търсене, ще бъде много малко. Това е по наистина наши проучвания по простата причина, че и хора, които се прибират в страната, и тези, които са за лятото, все пак летният сезон е три месеца, а не е шест в България, ще се стремят да минимизират разхода си по отношение на пътуване. По тази причина са въведени седмичните винетки и месечните винетки“, обясни инж. Лазаров..

Депутатите приеха проекта на ГЕРБ да се закрие държавното предприятие Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Вътрешен анализ на дейността отчита, че съществуването му не е оправдано. Дейностите ще се поемат от Агенция "Пътна инфраструктура".

#реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници